BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kulcskérdés az alkalmazkodóképesség

Az ipar egyik legjelentősebb és meghatározóbb nagyvállalata, az immár több mint 165 éves német Siemens „egyszerre globális multi és lokális értékteremtő a világ közel 200 országában” – vallja Dale A. Martin, a hazai Siemens leányvállalat elnök-vezérigazgatója

– Egy vezető német nagyvállalat szemszögéből milyen a jelenlegi európai és magyar gazdasági környezet? Hogyan látja a jogi és gazdasági keretfeltételeket egy termelővállalat?

Mint minden gazdasági szereplő, a Siemens lokális eredményessége, sikere is jelentősen függ a helyi adottságoktól – de talán még inkább attól a képességétől, hogyan alkalmazkodik ezekhez a helyi adottságokhoz.

A Siemens ebben jól teljesít. Több mint 125 évvel ezelőtt felismerte a lehetőséget Magyarországon, fejlesztésbe kezdett: elindította Budapesten az első villamost, majd 1896-ban a kontinentális Európa első „metroját”, a Millenniumi Földalattit és azóta is, ha Magyarország technológiai fejlődéséről beszélünk, nem lehet kihagyni a Siemens nevét. Ha az általános gazdasági kihívásokra gondol, az természetesen mindenkit érzékenyen érint, de itt is kulcskérdés az alkalmazkodás. Egy globális vállalat nemzetközi és helyi szinten is alkalmazkodni kénytelen – Peter Löscher elnök-vezérigazgató ezért olyan programot indított el 2012 végén, amely a megváltozott gazdasági körülmények között igyekszik megőrizni a vállalat versenyképességét. Magyarországon a meglévő kapacitásaink hatékony kihasználásával, a minőségi munkaerővel, a helyi kompetenciák fejlesztésével igazodunk napjaink elvárásaihoz és kihívásaihoz.

– A Siemens két termelőegységgel rendelkezik Magyarországon. Jó beruházásnak minősülnek ezek? Elégedettek a termelés hazánkba helyezésével?

A Késmárk utcai és a II. Rákóczi úti telephelyek a Siemens Energia szektorának globális gyártó tevékenységében vesznek részt: előbbi gáz- és gőzerőművekbe beépülő turbinalapátokat és egyéb komponenseket gyárt, utóbbi pedig komplett olajszigetelésű és száraztranszformátorokat, hazai és nemzetközi felhasználók számára. Mindkét üzemünk fontos szereplő a Siemens globális termelési térképén. Termékeink globális jelenlétünknek köszönhetően eljutnak a világ minden tájára. Úgy vélem, gyáraink jól teljesítenek, mind a piaci, mind pedig az anyaházi megítélésük kiemelkedő. A magyar szakemberek elismertsége szintén igen magas. Bízom benne, hogy a jelenlegi portfoliónk és kapacitásunk tovább növekedhet a jövőben, de ez természetesen a piac feléledésének is függvénye. A magyar munkaerő jelentőségét általánosan is fontos kiemelni. Több nemzetközi területünkön is megjelenik a magyar hozzáadott érték. Példaként említeném, hogy hazánkban folyik több termékünkhöz kapcsolódó szoftverfejlesztés, magyar csoport helyez üzembe szerte a világban óceánparti és szárazföldi szélerőműveket és újabban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen kutatás-fejlesztési projektben is részt veszünk.

– Az elmúlt üzleti évben a Siemens-csoport 169 millió euróért vásárolt termékeket és szolgáltatásokat magyar beszállítóktól. Milyen a tapasztalatuk a magyar beszállítói körrel kapcsolatban?

Fontos megjegyezni, hogy ez az összeg nem csupán magas, de stabilan magas a magyar beszállítóktól vásárolt érték, hiszen elégedettek vagyunk partnereinkkel. És ezt nemcsak én mondom, hanem nemzetközi értékelési rendszerünk is megerősíti, melyben egyre több magyar beszállító válik a Siemens – a globális Siemens - minősített partnerévé. A Siemens nyitott a magyar beszállítói hányad növelésére és támogatást is nyújt beszállítói információs rendszere által.

A közeljövőben – május közepén – például Veszprémben, a Pannon Egyetemen rendezünk egy „Városi nap” elnevezésű eseményt, melynek keretében üzleti területeink mutatják be hatékony és innovatív portfoliójukat, de egyben beszállítókat is várunk, hogy együttműködési lehetőségekről beszélgethessünk.

– Ami a szakképzést illeti, megváltozott a szabályozás Magyarországon. Hogyan látja, bevált a duális képzési módszer?

Korai lenne nyilatkozni eredményekről, hiszen most járnak első tanévük vége felé a legelső évfolyam tanulói. De Németországban a Siemens már több mint száz éves tapasztalattal rendelkezik a duális képzésben, és jelenleg több mint 7 ezer diák vesz részt az állami oktatással közös rendszerben. A Siemens Zrt. számára a magyarországi képzés biztos befektetés, hiszen ezek a fiatalok olyan feltételek között, olyan minőségi oktatásban vesznek részt, hogy kérdés nélkül meg fogják állni a helyüket a vállalatnál. Az itt átadott technológiai ismereteknek, minőségi munkakultúrának, nyelvi oktatásnak és a minősített képzésnek köszönhetően a tanulók jelentős versenyelőnyre tesznek szert szakmájukban.

Névjegy

Dale A. Martin Budapesten él magyar feleségével és két fiával.

1957-ben született az amerikai Pennsylvania államban.

1984-ben Wirtschaftsuniversität Wien-en diplomázott.

Szakmai karrierjét Bécsben, az AWT International Trade and Finance Corporation-nél kezdte

1991-ben csatlakozott a Siemens-hez a vállalat magyarországi telekommunikációs üzletágának CFO-jaként.

2010-ben – japán és szlovákiai megbízások után – fogadta el jelenlegi megbízatását.

1957-ben született az amerikai Pennsylvania államban.

1984-ben Wirtschaftsuniversität Wien-en diplomázott.

Szakmai karrierjét Bécsben, az AWT International Trade and Finance Corporation-nél kezdte

1991-ben csatlakozott a Siemens-hez a vállalat magyarországi telekommunikációs üzletágának CFO-jaként.

2010-ben – japán és szlovákiai megbízások után – fogadta el jelenlegi megbízatását.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.