BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mínuszban az árupiaci alapok

Két nap alatt 15 százalékot zuhant az arany ára, miután Ciprus aranykészletei nagy részének értékesítése mellett döntött. A gazdasági fellendüléssel kapcsolatos várakozások is az arany­befektetések értékesítésére sarkallják a befektetőket

Az elmúlt napokban tovább esett az arany ára, tegnap Szingapúrban unciánként 1321,5 dolláron volt a mélypont, lapzártánkkor 1380 dollár körül kereskedtek a júniusi szállítású nemesfémmel. Ez azt jelenti, hogy az arany ára mindössze lát nap alatt csaknem 15 százalékot csökkent.

A szakértők szerint a ciprusi válság az egyik legfontosabb oka a nemesfém hirtelen bekövetkezett áresésének. Ciprus a múlt héten jelentette be, hogy 10 tonna aranyat tervez értékesíteni 400 millió euró értékben annak érdekében, hogy saját forrásaival is hozzá tudjon járulni a nemzetközi mentőcsomaghoz. A befektetők pedig attól tartanak, Ciprushoz hasonlóan már európai államok is kényszerértékesíthetik a készleteik egy részét – idézi a Goldman Sachs szakértőit a Bloomberg hírügynökség. A Goldman Sachs egyébként éppen egy hete, április 10-én figyelmeztette a befektetőket, hogy fordulat várható az arany piacán, és javasolta, hogy adják el az eszközeiket.

A központi bankoknál van egyébként a világ aranykészletének 19 százaléka, ezek az intézmények tavaly lelkesen vásároltak a nemesfémből, az Arany Világszövetség szerint 1964 óta nem látott rekordra hizlalva az állományukat. A legnagyobb készletek az Egyesült Államokban és Németországban vannak, ahol a jegybanki tartalékok több mint 70 százaléka aranyban áll, Ciprusnak 13,9 tonna aranya van.
A ciprusi krízis mellett az aranyár korrekciójához hozzájárult az is, hogy a gazdasági kilábalás jeleire a befektetők sok pénzt kivontak az arany ETF-ekből. A legnagyobb ilyen alap, az SPDR Gold Trust készlete 1154,34 tonnára csökkent hétfőre, ez 2010 áprilisa óta a legalacsonyabb érték. Tavaly december óta az arany 15 százalékát kellett eladni az alapból.

Csak hétfőn egyébként a Bloombergen nyilvántartott összes ETF aranytartaléka 1 százalékkal esett. Mindezek mellett technikai tényezők is fokozták az elmúlt napokban az áresést. A Bloomberg szerint 1530 dolláros unciánkénti árnál volt egy komolyabb ellenállás, ezt követően pedig az 1434 dolláros 200 napos mozgóátlagnál, és múlt pénteken, illetve hétfőn mindkettő elesett.

A hazai befektetők is szenvedhetnek az arany árának csökkenése miatt. 2008-ban és 2009-ben nagyon divatos téma volt az alapkezelők körében az árupiacok és azon belül az aranyba fektető alap, ezek árfolyama pedig az utóbbi hetekben együtt esett az aranyéval. A Budapest Arany Alapok Alapja az év elejétől április 12-ig már 8,6 százalékot esett. Az alacsonyabb kockázatú, de mögöttes eszközként szintén nemesfémeket tartó, tőkevédett alapokat is indított több alapkezelő, de ezek sem teljesítenek jól mostanában. A CIB Aranytartalék névre keresztelt konstrukciói és az MKB 24 Karát fantázianevű alapjai tavaly indultak, ez év eleje óta pedig mindegyiküknek negatív a hozama.

Az ezüst is esik

Az aranyhoz hasonlóan az ezüst számára is eljött áprilisban a medvepiac. A nemesfém ára hétfőn például 13 százalékot esett, a londoni fémtőzsdén pedig az idén már több mint 20 százalékot csökkent az ára, ami jelenleg unciánként 23,7 dollárt körül van.

A szakértők szerint viszont az ezüst árában bekövetkezett korrekció csak átmeneti lesz, mivel a kitermelés nagyobbik hányadát az ipar használja fel napelemek és a más termékek előállítására, így a gazdasági növekedés felhajthatja a fém árát. A Bloomberg által megkérdezett szakemberek a negyedik negyedévre a jelenleginél 30 százalékkal magasabb ezüstárat várnak.

A szakértők szerint viszont az ezüst árában bekövetkezett korrekció csak átmeneti lesz, mivel a kitermelés nagyobbik hányadát az ipar használja fel napelemek és a más termékek előállítására, így a gazdasági növekedés felhajthatja a fém árát. A Bloomberg által megkérdezett szakemberek a negyedik negyedévre a jelenleginél 30 százalékkal magasabb ezüstárat várnak. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.