BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a lakosság értékpapírvagyona

Újabb rekordra emelkedett februárban a háztartások értékpapírvagyona. A kisbefektetők főleg állampapírokat és befektetési alapokat vásároltak. A külföldi befektetők rengeteg forintos állampapírtól szabadultak meg, de még többet vásároltak a devizakötvényeinkből

Érdekes hónap volt február a magyarországi értékpapírpiacon. A Magyar Nemzeti Bank tegnap publikált adataiból kiderül például, hogy a külföldi befektetők a hónap során 164,5 milliárd forintnyi egyévesnél hosszabb és 108 milliárd forintnyi egyévesnél rövidebb forint állampapírtól szabadultak meg, utóbbiban szerepet játszhatott persze egy nagyobb februári lejárat is. Összességében véve mégis vásárlónak számítottak a nemzetközi befektetők a magyar állampapírpiacon, a februárban kibocsátott dollárkötvényeink jelentős részét ugyanis ők vásárolták fel.

Nettó értelemben a hónap során 479,6 milliárd forintot fektettek magyar devizakötvénybe a hónapban, ennek és a több mint 100 milliárd forintnyi hozamnak köszönhetően a devizakötvény-állományuk történelmi rekordra 5641 milliárd forintra nőtt. Február végén így külföldi kézben volt a magyar devizakötvények 88,3 százaléka, a teljes hazai állampapír-állományból pedig 10370 milliárd forintnyit birtokoltak, ami több mint 55 százalékos részesedést jelent.

A külföld mellett a lakosság is lelkesen vásárolta a magyar állampapírokat, a második hónapban csaknem 50 milliárd forintnyi friss megtakarítást fektetett be ezen a piacon, ezzel az állományuk újabb történelmi csúcsra, 1363,5 milliárd forintra nőtt. A lakosság részesedése így az állampapírpiacból már 7,31 százalékos, ami hatéves rekordnak számít. A kisbefektetők nettó értelemben csak forintos állampapírokat vásároltak, a deviza állampapírpiacon eladónak számítottak, vagyis a jelek szerint az elsősorban nekik szánt Prémium Euró Magyar Államkötvényeket nem ők jegyezték le. Az eladások miatt a háztartások deviza állampapír-állománya februárban kis mértékben csökkent a januári rekord után.

A befektetési alapok viszont továbbra is vonzzák a lakossági megtakarításokat. Februárban 109,5 milliárd forintnyi friss pénz áramlott az alapokba, ebből 76,1 milliárd háztartási megtakarítás volt. A kisbefektetők befektetési jegyekben tartott vagyona ennek és a szerény hozamoknak köszönhetően a második hónap végén már 2407,5 milliárd forint volt, ami újabb történelmi csúcsot jelent. A lakossági megtakarítások jelentős részét az igen szép visszatekintő hozamokat produkáló kötvényalapok szívták fel. A háztartások az idei első két hónapban mintegy 60 milliárd forintért vásároltak kötvényalapokat, ezzel több mint 322 milliárd forintra nőtt az ilyen alapokban lévő vagyonuk.

Az alapkamattal párhuzamosan csökkenő hozamú, szintén népszerű lakossági befektetésnek számító banki kötvények ezzel szemben egyre kevesebb befektetőt vonzanak. A háztartások tavaly március óta folyamatosan nettó eladók a hitelintézeti kötvénypiacon, februárban is 24,1 milliárd forintnyit váltottak vissza, ezzel az állományuk 632,9 milliárd forintra csökkent. Részvényekből alig feleannyit tartanak a háztartások, mint banki kötvényből. Ezekből egyébként februárban valamivel többet vásároltak a háziasszonyok, mint amennyit eladtak.

Szigor a shortoknál

Tavaly november óta a short-ügyletet kötőknek kötelességük bejelenteni, ha az állampapír- vagy CDS-piacon a kibocsátott mennyiség 0,1, a részvénypiacon pedig a kibocsátó részvényeinek 0,2 százalékát meghaladó papírra vonatkozó short pozíciót tartanak fenn – hangzott el a PSZÁF tegnapi sajtóbeszélgetésén. A részvényeknél közzétételi kötelezettség is fennáll, ha a pozíció mértéke a jegyzett tőke 0,5 százalékát meghaladja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.