BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kockázati tőkében nem áll rosszul Magyarország

Európában 2012-ben közel 5000 vállalatba fektettek be, összesen 36,5 milliárd euró értékben. Ezen belül a kockázatitőke-befektetések 3,2 milliárd eurót tettek ki, és mintegy 2900 vállalatot érintettek. Az iparág alapjaiba közel 250 milliárd eurót gyűjtöttek össze, aminek majdnem 40 százaléka Európán kívülről érkezett – derül ki a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület lapunkhoz eljuttatott adataiból.
A tavalyi adatok alapján Magyarország a korai stádiumú befektetéseknél Európa élbolyába tartozik, az érettebb fázisú befektetéseknél viszont nemcsak az európai, hanem a régiós átlagtól is elmarad.

A szervezet szerint hazánkban a kockázati tőkével kapcsolatos pozitív trendek megtartása mellett a magántőke befektetéseket is ösztönözni kellene, a magántőke befektetések ugyanis sokat segíthetnek egy ország versenyképességében.

„A magyarországi adatok kettős képet mutatnak. A korai stádiumú, úgynevezett kockázatitőke-befektetéseknél Európa élbolyába tartozunk, míg az érettebb fázisú magántőke befektetéseknél nem egyértelmű a helyzet. Az utóbbi csoportba tartozó kivásárlásoknál bár az európait messze nem, de a régiós átlagot meghaladjuk.

A szintén érettebb fázisú növekedési tőke tekintetében azonban a régiós átlag alatt teljesítünk” – mondta Bethlen Miklós, a HVCA elnöke, a Mid Europa Partners partnere.

A kockázatitőke-befektetések értékét az ország GDP-jéhez viszonyítva Magyarország az iparági statisztikák alapján – Luxemburg és Dánia mögött – Európában a harmadik, piaci adatok alapján pedig az első helyen áll. Míg a hazai GDP-arányos kockázatitőke-befektetések értéke 2007 és 2011 között az európai átlagnak körülbelül a felét érte el, 2012-ben majdnem háromszorosan meg is haladta azt.

Azonban a magántőke befektetéseknél vizsgálva ugyanezeket a számokat, Magyarország az utolsók között van a kivásárlások és a növekedési tőke alapján is. A 2012-es piaci adatok alapján a GDP-arányos növekedési tőkebefektetésekben Lengyelország például Európában a 7. volt. Ezzel szemben hazánk a 21. helyre szorult, és csupán Bulgária és Görögország követi a sorban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.