BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenhet az OTP profitja

A tranzakciós illeték és a romló portfóliók negatív hatással lehetnek a vezető hazai hitelintézet második negyedéves eredményére. A jövő sem rózsás, a devizahiteleseket mentő csomag is veszteségeket okozhat az OTP-nek.

Várhatóan ma éjfél után néhány perccel teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését az OTP Bank. Az elemezők egy része úgy véli, a tranzakciós illeték alaposan lecsökkenti majd a hitelintézet profitját. Tavaly a második negyedévet 41 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta az OTP, az Erste elemzői csapata viszont az új adóteher miatt csak 34,1 milliárd forintos adózott eredményt vár a banktól az április-június közötti időszakra vonatkozóan, míg az első félév egészében 45,3 milliárd forintos profitra számítanak.

A Concorde még pesszimistább, elemzőik arra számítanak, az OTP mindössze 29,9 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el a második negyedévben főként a mintegy 13,5 milliárd forintra tehető tranzakciós illeték miatt. Az egyedi tételektől megtisztított, korrigált eredmény viszont az elemzők többsége szerint jobb lehet a 2012-es második negyedévinél. A Concorde például 43,35 milliárd forintra számít, a Reuters elemzői konszenzusa pedig valamivel 40 milliárd forint fölé várja az adatot. Tavaly ilyenkor 37 milliárd forintos korrigált nettó eredményről számolt be az OTP.

A tranzakciós illetéken kívül egyéb tényezők is negatívan hatnak a bank eredményére. A Concorde szerint tovább nőhettek a társaság céltartalékolási kötelezettségei, az első negyedévhez képest 5,4 százalékos emelkedést prognosztizál a brókercég, amit az orosz, ukrán és magyar portfóliók romlásával magyaráznak. A kockázati költségek is növekedhettek az elmúlt negyedévben, ami azzal magyarázható, hogy az orosz piacokon szezonálisan a negyedik negyedévben a legmagasabb az új hitelkihelyezések száma, így az új hitelek bedőlése a 90 napos késedelembe esés után, a második negyedévben jelentkezik tömegesebben. A Concorde szerint a bedőlt hitelek aránya a banknál konszolidált szinten 20,7 százalékra növekedhetett az előző negyedévi 19,9 százalékról, és mivel a hitelintézet várhatóan a céltartalékokon keresztül kívánja mérsékelni az eszközromlás negatív hatását, a portfólió fedezettségi mutatója 80 százalék alá mérséklődhet.

A csökkenő alapkamat sem kedvez a vezető hazai hitelintézetnek, és valószínűleg a hitelezési aktivitás sem javult annyira, hogy a kamatbevételek szintjén kompenzálni tudja az alacsony kamatszintből adódó bevételcsökkenést. A Concorde elemzői például emiatt számítanak arra, hogy az első negyedévhez képest a másodikban 1,7 százalékkal alacsonyabb lesz a nettó kamatbevétel. A bankcsoport teljes díjbevételét illetően egyébként az elemzők arra számítanak, hasonlóan alakul majd az első negyedévihez, akkor 212,9 milliárd forintot kasszírozott be az OTP, a második negyedévben az elemzők átlagosan 213,6 milliárdra számítanak.

Az árfolyam alakulását illetően sem optimisták az elemzők. A Concorde szerint az OTP komoly kihívásokkal szembesülhet az elkövetkező időszakban. A rossz hitelek aránya növekedhetett az orosz piacokon, miközben az ukrán és a magyar piacokon sem látszanak a javulás jelei. Több tízmilliárd forint veszteséget okozhat a banknak a készülő, devizahitelesek megsegítését célzó mentőcsomag is, amelynek pontos részleteit még nem hozták nyilvánosságra. Ezek a tényezők, és persze Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és más bankvezetők részvényeladásai a brókercég szerint továbbra is nyomás alatt tarthatják a bankpapír árfolyamát, ezért az OTP-t a Concorde továbbra is egyenlő súlyozásra ajánlja.

A Reuters elemzői konszenzusa is hasonló, a megkérdezett 16 szakértőből kilenc javasolja tartásra az OTP részvényét. Két szakember vélekedik úgy, hogy ki kell szállni a bankpapírból, hárman vételre, ketten erős vételre ajánlják a részvényt. A bankpapír célárának középértéke 5015 forint, 12 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál.

Veszteségre számítanak az FHB-nál

Az OTP-hez hasonlóan a másik tőzsdei hitelintézet FHB Jelzálogbank is augusztus 15-én tervezi közzétenni negyedéves eredményeit. Az elemzők a hitelintézettől a tavalyihoz képest lényegesen rosszabb eredményt várnak. A Reuters elemzői konszenzusa alapján a második negyedévi veszteség megközelítheti a 2,2 milliárd forintot, holott egy évvel ezelőtt még szerény nyereséget ért el a jelzálogbank.

A várakozások szerint a bevételek is csökkenhettek a banknál mind 2012 hasonló időszakához, mind az előző negyedévhez képest. Az első negyedévben az FHB viszonylag jól teljesített: 4,27 milliárd forintos nettó kamatbevételről számolt be, a díj- és jutalékbevételek 855 millió forintot tettek ki.

A várakozások szerint a bevételek is csökkenhettek a banknál mind 2012 hasonló időszakához, mind az előző negyedévhez képest. Az első negyedévben az FHB viszonylag jól teljesített: 4,27 milliárd forintos nettó kamatbevételről számolt be, a díj- és jutalékbevételek 855 millió forintot tettek ki. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.