BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelországi bank iránt érdeklődik az OTP csoport

Egy újabb, ezúttal lengyel hitelintézet iránt érdeklődik az OTP bankcsoport – írta a lengyel Puls Biznesu értesülése alapján az Equilor Befektetési Zrt.

Az Equilor által közölt adatok szerint lengyel FM Bank 2012-ben 313 millió dolláros mérlegfőösszeggel rendelkezett, így a kis szereplők közé tartozik, de jelenleg is működő lengyel bank. A hitelintézet többségi tulajdonosa jelenleg az Abris Capital Partners, akik a WestLB-től vásárolták meg a bankot.

A tulajdonosok azt tervezték, hogy 2017-ben tőzsdére viszik a pénzügyi szolgáltatót, de a lengyel bankfelügyelet idén áprilisban felszólította őket, hogy kifogásolható terveik miatt adják el a bankot. Augusztusban felröppentek a hírek, hogy 300 millió zlotyért vevő is akadt a bankra, de most úgy tűnik, hogy október végéig szeretnék kiválasztani a vevőt. Bár a bank kicsi – hívta fel a figyelmet a brókercég –, belépési lehetőséget kínál a lengyel piacra, ahol csak nagyon drágán lehet bankot vásárolni. A nagy érdeklődést mutatja az is, hogy augusztus végén már 14 érdeklődő volt a hitelintézetre.

Az utóbbi időszakban az OTP csoport körül ismét megsokasodtak a terjeszkedéssel kapcsolatos hírek. A hitelintézeti csoport az idén eddig két kisebb szereplőt, a horvát Banco Popolare Croatiát és a román Banca Millenniumot vásárolt meg. Utóbbi kapcsán pont a napokban hagyta jóvá a romániai versenytanács a tranzakciót. Az OTP és az addigi tuajdonos portugál Banco Comercial Portugues július 30-án jelentették be, hogy a magyarországi pénzügyi szolgáltató megvásárolta a portugál bank romániai érdekeltségét.

Az OTP Bank augusztus 25-én értesítette a versenytanácsot a tranzakcióról. A nyári bejelentés szerint a vételár 39 millió euró (mintegy 12 milliárd forint) volt. Az MTI által idézett adatok szerint Millennium Bank Romania tavaly év végén 2,83 milliárd lej (mintegy 635 millió euró) mérlegfőösszeget ért el, ami 0,8 százalékos piaci részesedésnek felelt meg, és ezzel a 22. helyen állt a romániai bankpiacon. Az akvizíció eredményeként az OTP Bank Romania piaci részesedése 2,1 százalékra nő, amivel a 11. helyre lép elő a romániai bankok között. A tranzakciót követően az OTP Bank Románia ügyfeleinek száma megközelíti a 400 ezret, bankfiókjainak száma a 150-et, ATM-jeinek száma pedig meghaladja a 160-at.

A lengyel mellett ugyanakkor a szlovén bankpiaccal is hírbe hozták az első számú magyar hitelintézeti csoportot. Szeptember végén jött a hír, hogy az OTP Bank tette a legmagasabb ajánlatot a Nova Kreditna Bank-ért folytatott versenyben (300 millió eurót kínál a szlovén bankért). Ha az OTP csoport – emlékeztetett hírlevelében az Equilor Zrt. – megvásárolná a bankot, az a legnagyobb leányává válna.

A hazai bankcsoport a magyaron kívül jelenleg nyolc országban üzemeltet leánybankokat. A legnagyobb külföldi érdekeltsége a mostani állapot szerint a bulgáriai DSK Bank, amelynek eszközállománya a csoport gyorsjelentése szerint június végén 1405,5 milliárd forintot tett ki. Az OTP legkisebb leánya jelenleg az OTP Banka Srbija, amelynek mérlegfőösszege a félév végén alulról közelítette a százmilliárd forintot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.