BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankprivatizáció a szomszédban

A legnagyobb szlovén bank, a Nova Ljubljanska Banka (NLB) tőzsdére vitele mellett döntött az állami vagyonkezelő holding (SSH), miután a tanácsadó Deutsche Bank inkább ezt a megoldást javasolta a reprivatizációra ahelyett, hogy egy szakmai befektetőt keressenek. Az NLB 2013-ban került állami kézbe, amikor is a kormány egy 3,2 milliárd eurós mentőcsomaggal óvta meg a csődtől az ország bankjait. Ljubljana akkor vállalta, hogy 2017 végéig ismét magánkézbe adja az NLB-t.

A bank részvényeit a ljubljanai mellett egy nemzetközi tőzsdére is bevezetik idén ősszel – közölte a sajtóval Marko Jazbec, az SSH vezetője, aki szerint így az állam nagyobb bevételhez jut majd, mint ha egy vevővel állapodnának meg. A kormány a tőzsdére vitel után is meg akar tartani 25 százalék plusz egy részvénynek megfelelő részesedést az NLB-ben – mondta a bne Intellinews portálnak az SSH szóvivője. Az NLB csoport 91,9 millió euró adózott eredményt ért el 2015-ben, 47 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ezen belül legnagyobb tagja, az NLB 43,9 millió euró profittal zárt tavaly.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.