BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén is bivalyerős a magyar tőzsde

Hosszú évek stagnálása után tavaly nagy éve volt a magyar tőzsdének, közel 44 százalékot emelkedett a BUX index, és a lendület idén is kitart, már több mint 13 százalékkal került feljebb a magyar piac

Azt, hogy mennyire ellenálló a magyar tőzsde, jól mutatják az elmúlt hetek árfolyammozgásai: miközben a brit népszavazást követően a nyugat-európai (német, francia, brit) és az európai perifériához sorolható (portugál, olasz, spanyol, ír) tőzsdék nagyot estek, a magyar részvények kifejezetten jól tartották magukat. A BUX már magasabban áll, mint a június 23-i szavazás előtt, az előbb említett tőzsdék pedig még bőven mínuszban állnak.

A magyar tőzsde ereje több tényezővel magyarázható. Többek között igaz az, hogy relatíve gyenge az érintettsége a globális nagy félelmekkel (britek kilépése az EU-ból, menekültválság, kínai lassulás) kapcsolatban, és az is igaz, hogy a lengyel gazdaságpolitika változása miatt a korábban a lengyel piacon befektetők egy része is a magyar tőzsde felé fordult. Az egyik legfontosabb aspektus azonban az, hogy a magyar vállalatoknál még van profitnövekedés.

Miközben globálisan idén nem lesz vállalati profitbővülés, Európában pedig csökkenhet a vállalatok adózott eredménye, a lengyel és a cseh vállalatoknál pedig nagyobb visszaesés látszik, addig az MSCI Hungary országindex vállalatainál (OTP, Richter, Mol) összességében a profit jelentős emelkedésével számolnak az elemzők. Az OTP és a Mol profitja ugorhat nagyot idén, miközben a Richternél az adózott eredmény mérsékelt esésére számítanak az elemzők.

Az OTP-nél idén a korábbiaknál alacsonyabb lehet a céltartalékolás, ráadásul hosszú idő után egy olyan év jöhet, ahol nem kell nagyobb, negatív egyszeri tétellel számolni. Sőt a bankadó idén tovább csökken, így a legfrissebb várakozások alapján a profit idén és a következő években nagyot emelkedhet. Az OTP-hez hasonlóan a Mol eredményét is az javíthatja idén, hogy várhatóan nem terhelik jelentősebb leírások, ezeket tavaly végrehajtották (a Mol közép-hosszabb távú olajár-előrejelzése az egyik legkonzervatívabb a szektorban), ráadásul az év eddig eltelt időszaka alapján úgy tűnik, hogy az olajár is az év elején látottnál jóval magasabban stabilizálódhat, ez pedig pozitívan hat a vállalat profitjára. Az MSCI Hungary index harmadik komponensénél, a Richternél idén a profit magas bázisról mérsékelten csökkenhet, a romlást a működési költségek várható emelkedése okozhatja, az év második felében a klinikai vizsgálati költségek emelkedhetnek (több vizsgálat tavaly nem indult el), ezek egy része a Cariprazine indikációs kiterjesztéséhez kapcsolódik.

Összességében tehát nemzetközi összevetésben ritka konstellációt kínál a magyar tőzsde, a nagyvállalatok mindegyike érdekes befektetési sztori, ahol a vállalati profitok a következő években meredeken emelkedhetnek, ezt árazták a befektetők az elmúlt hónapokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.