BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepte a K&H-t a jegybank szigorítása

Bár a jegybank a hitelezés élénkülését reméli, a K&H első embere szerint a hitelezési piacra ennek kevés hatása lesz a nemrég bejelentett lépésüknek.

A hét elején jelentette be a Magyar Nemzeti Bank, hogy 900 milliárd forintra csökkenti a bankok számára elérhető jegybanki három hónapos betét mennyiségét. A szigorítás mértéke meglepte a K&H-t – mondta Hendrik Scheerlinck, a hitelintézet vezérigazgatója Brüsszelben. A bankár arra számított, 1000 milliárd forintig csökkentik a korábban 1629 milliárd forintos keretet. A jegybank Scheerlinck szerint 2017 első negyedévéven 700 milliárd forintra csökkentheti a három hónapos betét mennyiségét.

Bár a jegybank ettől a lépéstől is a hitelezés élénkülését reméli, a K&H első embere szerint a hitelezési piacra ennek a lépésnek kevés hatása lesz, a likviditás megvan a bankoknál, inkább a vállalati befektetések hiánya okozza, hogy nem nő a hitelezés. Nem csak a magyar bankszektor küzd ezzel a problémával, Amerikában a Fed is ugyanezt tapasztalja.

Múlt pénteken a piacon meglepetést okozott, hogy a Standard & Poor’s befektetésre ajánlott kategóriába minősítette fel a hosszú lejáratú magyar devizaadósságot. A felminősítéstől Scheerlinck azt várja, egymilliárd eurónyi külföldi tőke jöhet a magyar állampapírpiacra, ami segít a hosszú lejáratú államadósság hozamát alacsonyan tartani. A tízéves hozamok 2,7-3 százalék között stabilizálódhatnak. A jelenleg 89 bázisponton álló három hónapos bankközi kamat 70-75 bázispontra süllyedhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.