BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 33 milliárdos profit a K&H-nál

A K&H Bankcsoport 33,4 milliárd forint adózott eredményt ért el az első kilenc hónapban, 16 százalékkal többet a tavalyi első kilenc havi 28,7 milliárdnál, a K&H Biztosító adózott profitja 24 százalékkal, 2,2 milliárd forintra emelkedett ugyanebben az időszakban - közölte a hitelintézet hétfőn.

Hendrik Scheerlinck, a K&H-csoport vezérigazgatója a konszolidált, IFRS (nemzetközi számviteli szabályok) szerinti eredményt kommentálva a közleményben kifejti: a nyereség 4,7 milliárd forintos növekedése a nagyobb üzleti volumeneknek valamint a nagyobb ügyfélszámnak, a csökkenő hitelezési költségeknek, a 2016 második negyedévében realizált Visa-tranzakció egyszeri hatásának (adózás után 3,7 milliárd forint) és a bankadó alacsonyabb szintjének köszönhető.

A bankcsoport ügyfélhitelei éves szinten 0,8 százalékkal bővültek, és szeptember végén 1264 milliárd forintot tettek ki, ügyfélbetétei pedig 14,8 százalékkal, 1564 milliárd forintra gyarapodtak. A befektetési alapok állománya ugyanakkor 14,5 százalékkal, 873 millió forintra mérséklődött.

A K&H részesedése a hitelezési piacon - éves összehasonlításban - a 2015. harmadik negyedévi 9,7 százalékról 2016 harmadik negyedévére 10 százalékra nőtt. A kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtott hitelek állománya 11 százalékkal bővült, az új lakossági jelzáloghitelek folyósítása pedig 18 százalékkal emelkedett.

Az eredmény összetevői közül a működési bevételek 3,2 százalékkal, 112,8 milliárd forintra, a működési költségek pedig a tranzakciós illetékkel 6,2 százalékkal, 67,4 milliárd forintra emelkedtek, így a működési eredmény (a céltartalékképzés és a bankadó levonása előtt) 1,1 százalékkal, 45,9 milliárdról 45,4 milliárd forintra csökkent. A nem teljesítő hitelek aránya a tavaly szeptember végi 15,2 százalékról 10,8 százalékra mérséklődött.

A K&H csoportszintű tőkemegfelelési mutatója az egy évvel korábbi 12,8 százalékról szeptember végére 14,9 százalékra emelkedett. A hitel/betét arány tovább csökkent, a tavaly szeptember végi 72,6 százalékról 66,4 százalékra. A költség/bevétel arány a bankadóval számítva 68,9 százalékról 64,8 százalékra süllyedt, a bankadó nélkül 58-ról 59,8 százalékra emelkedett. A konszolidált tőkearányos megtérülés a tavalyi első kilenc havi

A K&H Biztosító a rendszeres díjas életbiztosítási termékekkel összefüggő bruttó díjelőírás terén 12 százalékos, az egyszeri díjas termékeknél 9 százalékos növekedéssel zárta a harmadik negyedévet. Az életbiztosítási ágban kezelt vagyon értéke éves összehasonlításban 12,5 százalékkal nőtt és szeptember végére elérte a 103,9 milliárd forintot. A nem-élet ág díjbevétele éves szinten 24 százalékkal, 21,2 milliárd forintra emelkedett az első kilenc hónapban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.