BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatemelési spekulációkra hízik a korona

Több mint négyéves csúcsra, 25,7-es árfolyamra futott a cseh korona az euróval szemben. A korona árfolyama április óta több mint 5 százalékot erősödött.

Több mint négyéves csúcsra, 25,7-es árfolyamra futott a cseh korona az euróval szemben. A 10 éves cseh államkötvény hozama átlépte az 1,45 százalékos szintet, ez több mint hároméves csúcs. A korona árfolyama április óta több mint 5 százalékot erősödött, ekkor engedte el a cseh jegybank az euróval szembeni rögzített árfolyamot. Az augusztusi kamatemelés óta 1,5 százalékot emelkedett a jegyzés. A koronát az fűti, hogy a piac elkezdett beárazni még egy idei, 20-25 bázispontos kamatemelést.

Forrás: AFP

A 20 bázispontos kamatemeléssel a csehek voltak az elsők, akik az unióban elkezdték a monetáris szigorítást. Az emelés alapja az ország jó gazdasági fundamentumai, különösen az egész évben 2 százalék fölött lévő infláció, amely szeptemberre ötéves csúcsra, 2,7 százalékra ért. Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint azonban nem biztos, hogy a következő kamatemeléssel tovább erősödne a cseh deviza.

A koronában nagy mennyiségű spekulatív tőke halmozódott fel, s kérdés, hogy ez a tőke kiáramlik-e a cseh devizából és a cseh államkötvénypiacról – tette hozzá. A Bloomberg konszenzusa 0,45 százalékos kamatszintet vár 2017 végére, 2018-ra pedig 0,90 százalékosat. Az elemző szerint a régió következő országa Románia lehet, amelyik kamatot emel még idén. Lengyelországban és Horvátországban a jövő év második feléig nem várható szigorítás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.