BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esős volt a november a Budapesti Értéktőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde fő mutatója novemberben, a régiós és európai trendekket követve, 2,4 százalékkal 38 674 pontra csökkent az októberi záráshoz képest.

A Budapesti Értéktőzsde fő mutatója novemberben, a régiós és európai trendekket követve, 2,4 százalékkal 38 674 pontra csökkent az októberi záráshoz képest, pedig 9-én 40 274 ponton még új történelmi csúcsra ért a BUX. A blue chipek közül az OTP árfolyama 6,7, a Mol kurzusa pedig 4,7 százalékkal esett, ellenben a Richter 2,2, a Magyar Telekom pedig 1,5 százalékkal drágult.

A kis- és közepes papírok teljesítményét mutató BUMIX 15,63 százalékkal 4145 pontra emelkedett hónap végére, ami a mindenkori legmagasabb záróérték is volt a mutató történetében. Öt olyan nap is volt novemberben, amikor a BUMIX történelmi csúcson zárt.

A 297,8 milliárd forintos havi forgalom rendkívülinek számít, ilyen magasan 2012 januárja óta nem volt a nyílt piaci üzletkötések összértéke. A 14,2 milliárd forintos napi átlagforgalom 28 százalékos pluszban volt októberhez képest. A legkelendőbb papír az OTP volt 110,6 milliárd forinttal, utána a Mol következik a rangsorban 49,4, az Opus 40, a Richter 39,5, az Appeninn 19, a Konzum 11,1, az OTT-One 7,6, majd a Magyar Telekom 6,4 milliárd forinttal.

A befektetési szolgáltatók forgalmi versenyét novemberben a Concorde nyerte az Erste, a Wood, a KBC és a Random Capital előtt. Az első tízbe az OTP, az Equilor, a CIB, az NHB és az Ipopema fért még be.

A régiós tőzsdék egyébként a BUX-hoz hasonlóan mínuszban zárták a novembert, bár az átlag még mindig elmarad a vezető európai börzék 2,5–3,5 százalékos esésétől. A budapesti 2,4 százalékos havi mínusz a térség öt nagy tőzsdéjének 2 százalékos átlagánál is rosszabb, ennél gyengébben csak a varsói parkett teljesített, náluk a WIG20 mutató 4,6 százalékkal csúszott lejjebb. Bécsben enyhén átlag alatti, 1,8 százalékos volt a mínusz, míg Bukarestben és Prágában egyaránt 0,6 százalékos volt a veszteség. Ha a tágabb régiót nézzük, akkor a vizsgált tizenegy börze közül csak négy könyvelhetett el nyereséget, igaz, a belgrádi 1,8 százalékos pluszt mindössze 31,5 milliárd forintnyi fogalom mellett érte el a BELEX 15 mutató. Az idei teljesítményt nézve már jobb a helyzet, a BUX 20,9 százalékos növekedése átlag feletti, az öt nagyobb forgalmú tőzsde 19,4, míg a 11 régiós index 16,4 százalékkal emelkedett.

Az év első tizenegy hónapjában csak a zágrábi index maradt mínuszban. Megjegyzendő az is, hogy a kijevi kiemelkedő, 61,5 százalékos rali rendkívül alacsony, mindössze 1,5 milliárd forintos részvényforgalom mellett zajlott a múlt hónapban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.