BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negatív hír is hozhat vételi lehetőséget

Hétfő reggel óriási eséssel reagált a Richter árfolyama arra a hírre, hogy az Európai Gyógyszerügyi Hatóság vizsgálatot kezdeményezett az Esmya kapcsán.

Hétfő reggel óriási eséssel reagált a Richter árfolyama arra a hírre, hogy az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) vizsgálatot kezdeményezett az Esmya kapcsán, mivel négy páciensnél, akiket a készítménnyel kezeltek, súlyos májkárosodás lépett fel.

Mivel a Richter egyik legnagyobb potenciállal rendelkező készítményéről érkezett a negatív hír, érthető, hogy a befektetők első reakciója pánikszerű volt. A csökkenés mértéke azonban már nem tűnik reálisnak, úgy látszik, hogy a piac túlreagálta a negatív hírt.

Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a gyógyszer négy éve forgalomban van, s a vizsgálatok (független vizsgálatokat is beleértve) nem találtak hasonló problémát. A készítmény hatóanyaga pedig – mint fogamzásgátló szer – még régebb óta piacon van. A Richter tájékoztatása szerint Európa-szerte mintegy 670 ezer betegnél alkalmazták már a gyógyszert, és a klinikai vizsgálatok során nem derült fény arra, hogy májkárosodást okozna az Esmya. Így az is elképzelhető, hogy a májkárosodást valójában más váltotta ki, például más gyógyszerek egyidejű használata vagy vírusfertőzés. Így könnyen előfordulhat, hogy a márciusban záruló vizsgálat semmilyen összefüggést nem talál majd a készítmény alkalmazása és a jelentett négy megbetegedés között. Ebben az esetben pedig csak a következő néhány hónap értékesítéseire hathat negatívan a bejelentés. Illetve az is előfordulhat, hogy ha találnak is összefüggést a gyógyszer és a megbetegedések között, akkor megkötésekkel, de forgalomban maradhat a készítmény.

Diszkontált cash flow alapú elemzésünkben 665 forintos értékkel szerepel az Esmya, vagyis ekkora negatív hatással járna, ha a készítményt betiltanák Európában, és Amerikában sem engedélyeznék. Vagyis ez tekinthető a legrosszabb forgatókönyvnek. A hétfői zuhanásban a piac már azt árazta, hogy nagyjából 50 százalékos valószínűséggel a legrosszabb forgatókönyv valósul meg. Ezt a túlzott félelmet és a 6400 forintos támaszszintről bekövetkezett fordulatot pedig érdemes a részvények vételére kihasználni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.