BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszú hetek után korrigált az OTP

A Budapesti Értéktőzsde fő mutatója 0,6 százalékkal 39 870 pontra csökkent 9,9 milliárd forintos forgalom mellett.

A Budapesti Értéktőzsde fő mutatója 0,6 százalékkal 39 870 pontra csökkent 9,9 milliárd forintos forgalom mellett. A blue chipek közül az OTP árfolyama esett a legjobban, 1,1 százalékkal. Napközben 2,5 százalékos mínuszban is állt a részvény. A bankpapír kisebb megtorpanásokkal december eleje óta emelkedik. A tegnapi csökkenéssel együtt is 8,8 százalékot szedett magára a kurzus. A hétfői történelmi csúcs után profitot realizáltak a befektetők. Az OTP Bank Nyrt. román leánybankja, az OTP Banka Romania egyébként a jegyzett tőkéjét 1,25 milliárd román lejről 1,38 milliárdra emelte. Utóbbi összeg nagyjából 91,57 milliárd forintnak felel meg.

A Mol 0,3, a Richter pedig 0,7 százalékkal esett. A Magyar Telekom árfolyama viszont 0,9 százalékkal már 473 forintra emelkedett. Utoljára november közepén járt itt a távközlési papír árfolyama. A kis papírok közül a NordTelekom újra szárnyalt, 21,5 százalékkal 33 forintra emelkedett az árfolyam jelentős 462 millió forintos forgalom mellett. A BUMIX 0,3 százalékkal esett.

A forint 0,2 százalékkal 309,7-re gyengült az euróval szemben.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 40 milliárd forintért hirdetett meg három hónapos diszkont kincstárjegyet tegnapi aukcióján. Az elsődleges forgalmazók több mint háromszor ennyire, 132,8 milliárd forintra nyújtottak be ajánlatot, de az ÁKK csak az eredetileg tervezett mennyiséget fogadta el. Utoljára 2016. április 19-én volt ilyen magasabb a benyújtott mennyiség.

Az átlaghozam -0,01 százalékon alakult, ez három bázispontos csökkenés az egy héttel ezelőtti aukcióhoz képest. Utoljára december 12-én volt negatív az átlaghozam, akkor -0,03 százalékon alakult. A másodpiaci referenciahozam -0,02 százalék volt tegnap, előző naphoz képest egy bázisponttal csökkent ez a mutató.

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1 aktuális csatornán elmondta, vegyes volt a kép, a leggyengébben az OTP teljesített 1,1 százalékos csökkenésével. A részvényelemző ezt azzal magyarázta, hogy a magyar bankpapír árfolyama ismét érintette a történelmi csúcsot – 10 980 forintot -, ezt a szintet elérve pedig a befektetők úgy döntöttek, hogy inkább profitot realizálnak. Ez érthető annak fényében, hogy az elmúlt két hónapban 10 százalékot emelkedett az OTP árfolyama – tette hozzá. A BUX 0,58 százalékos esésével alulteljesítő volt a nyugat-európai részvénypiacokhoz képest, ahol jellemzően emelkedést lehetett látni, a német részvénypiac például 0,2 százalékkal ment feljebb – fejtette ki.

Nagy András kitért arra is, hogy a keddi kereskedésre két fő tényező hatott: az eurózónás munkanélküliségi adat, amely a várakozásoknak megfelelően 8,7 százalékra csökkent, valamint a német statisztikai hivatal 2017-re vonatkozó 2,2 százalékos GDP-növekedési prognózisa, ami 2018-at is jellemezheti. A következő napokban a részvényelemző szerint arra érdemes figyelni, milyen hírek jönnek a német nagykoalíció alakításával kapcsolatban. Hozzátette, ez elsősorban a német belpolitikát érintheti, de mivel Németország az eurózóna egyik legerősebb tagállama, ez az eurózóna egészének gazdaságára is kihathat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.