BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszerűsítené a tőzsdei szabályozást a piacszervező

Piaci szereplők észrevételeinek hatására a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szükségesnek tartja a részvények kategóriarendszerének felülvizsgálatát. Ennek célja egyrészt az, hogy a társaságok a tőzsdén maradjanak, illetve minél többen jelenjenek meg a szabályozott piacon, másrészt a piaci struktúra nemzetközi gyakorlathoz való igazítása is szempont.

A pesti börze versenyképességét is növelné, ha a piacra lépési kritériumok reálisak, teljesíthetők, egyértelműek és kellően rugalmasak lennének. A vitairat eleve konkrét javaslatokat fogalmaz meg a különböző kérdésekben, az ezekkel kapcsolatos álláspontokat március 5-ig várják e-mailben vagy akár személyesen. A visszajelzések elemzése után a BÉT igazgatósága hozza meg a konkrét döntéseket.

Fontos sarokköve a vitairatnak, hogy a Prémium és Standard kategóriákban kötelező nyilvános tranzakciós követelményeket el akarják törölni, és a belépéskori kapitalizációs minimumküszöböt leszállítanák a Prémium kategóriában, ahol kötelezővé tennék az úgynevezett szponzorok igénybevételét. A szponzorok, azaz kijelölt tanácsadók olyan gazdasági társaságok, befektetési szolgáltatók, tanácsadó cégek, amelyeknek az a feladtuk, hogy támogassák a kibocsátót a tőzsdére lépés folyamatában.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Standard kategóriában mennyiségi kritériumokat vezetne be a BÉT. Emellett a folyamatosan fenntartandó, azaz forgalomban tartási feltételeket összehangolnák a belépési kritériumokkal, illetve megszüntetnék a T kategóriát.

A javaslatok szerint a Prémium kategóriában a bevezetendő részvénysorozatnak árfolyamértéken nem 5, hanem csak 2,5 milliárd forintnak kell lennie, és a nyilvános tranzakció nem lenne kötelező. A szponzorok igénybevétele kötelező a bevezetéskor, például a tőzsdeképesség felmérésével kapcsolatban, de nyilatkozatban kell felelősséget vállalniuk arra, hogy a kibocsátó megfelel a kötelezettségeinek. Kategóriaváltáskor és bizonyos tranzakcióknál is kötelező a szponzori szolgáltatások igénybevétele.

A Prémium kategóriában a papírok rendszeres, féléves felülvizsgálatakor a legalább 5 milliárd forintos átlagos kapitalizáció helyett elég lenne 2,5 milliárd. Változna a 90 százalékos forgalomgyakoriság előírása is: eddig a tőzsdenapok legalább 90 százalékában kell lennie kötésnek a vizsgált értékpapírra. Ehelyett a legalább 25 százalékos közkézhányad lehet az előírás. Ha ez nem teljesül, akkor 2 milliárd forint közkéz-kapitalizáció vagy legalább 500 tulajdonos megléte lenne a feltétel. A Standardból Prémium kategóriába való átsoroláshoz is erre lenne szükség. A jelenlegi kibocsátókra egy év türelmi idő után vonatkoznának az új kritériumok.

Standard kategóriában is új szabályokat vezetnének be. A bevezetendő részvénysorozat árfolyamértékének el kellene érnie a 250 millió forintot, emellett 10 százalékos közkézhányadot, legalább 100 millió forint közkéz-kapitalizációt és legalább száz tulajdonost írnának elő. Egy teljes befejezett, auditált évre lesz szükség, de nem kötelező a nyilvános tranzakció. Kategóriában maradási felülvizsgálatkor a 250 millió forint átlagos kapitalizációt és a 10 százalékos közkézhányadot vizsgálhatnák félévente. Amennyiben az utóbbi nem teljesül, akkor 100 millió forint közkéz-kapitalizációt vagy legalább száz tulajdonost várnának el.

A nem teljesítő kibocsátóknál ugyanazokat a türelmi időket alkalmaznák, mint a Prémium kategóriában. A türelmi idő lejárta után a nem teljesítő kibocsátókat elkülönített részvényként kezelnék. Innen a feltételek újbóli teljesítésekor, de legközelebb a következő felülvizsgálatkor kerülhetne vissza a kibocsátó a Standard kategóriába.

Az elkülönített részvényként történő kezelésre azért is szükség lenne, mert a T kategória megszűnését javasolja a vitairat, amely megállapítja, hogy ennek a kategóriának negatív az imázsa. A lépéstől első sorban piactisztító hatást vár a BÉT. A jelenlegi T kategóriás kibocsátók közül azokat, amelyek megfelelnek a Standard kategória új követelményeinek, átvezetnék a Standard kategóriába, a többiek egy év türelmi időt kapnának, és ha akkor sem teljesítik a követelményeket, elkülönítenék őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.