BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hároméves csúcsra ért a kőolaj ára

Hároméves csúcsra emelkedett a kőolaj ára az árutőzsdéken, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagja, Kuvait jelezte, hogy a 2018 végéig szóló termeléskorlátozás fenntartását javasolja 2019-re is.

Az OPEC és a kartellen kívüli országok júniusban tárgyalnak a 2017 elejétől élő napi kitermelési kvóta felülvizsgálatáról. Az OPEC 13 tagállama és további 11 olajkitermelő – köztük a legnagyobb, Oroszország – közötti megállapodás 2018 végéig szabályozza a napi termelést az energiaárak stabilizálása érdekében.

Az olajárak egyensúlyi helyzetbe kerültek, ennek megtartása azonban nem egyszerű feladat
Forrás: AFP/Danil Shamkin/NurPhoto

A kuvaitiak javaslata mellett több, egymástól független tényező is további olajár-emelkedést vetít előre. Az amerikai tárolókban lévő kőolaj mennyisége a várakozások szerint a múlt héten 600 ezer hordóval tovább csökkenhetett, jóllehet az elmúlt egy hónapban már az ötéves átlag alá esett a felhalmozott készlet.

Az OPEC szemében az ötéves átlag elérése jelenti az egyensúlyi állapot beálltát az olajpiacon.

A csökkenés annak fényében részben meglepetés, hogy az amerikai nyersolaj-kitermelés tavaly év végén a napi tízmillió hordós szint fölé nőtt, ezzel az Egyesült Államok megelőzte Szaúd-Arábiát.

Ráadásul a várakozások szerint az amerikai napi kitermelés az év végén 11 millió hordó fölé emelkedhet. Úgy tűnik, az évtizedek óta nem látott mértékben erősödő bányászat sem képes követni a fogyasztás dinamikus növekedését, a fokozódó kereslet áremelő hatása pedig láthatóan érvényesül az olaj világpiaci árában. A tőzsdei ár változása sokkal inkább a kereslettől függ, hiszen a kitermelés nagy részét az OPEC szinten tartja. A kedvező világgazdasági helyzet azonban nem tart örökké, az OPEC szempontjából ezért az Amerikában rekordszintre felpumpált napi kitermelési mennyiség aggodalomra ad okot.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.