BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Richter: visszatér az optimizmus

A Richter gyógyszere akár július–augusztus során ismét piacra kerülhet.

A Richter egyik csúcskészítményével, az Esmyával kapcsolatos bizonytalanság sokáig távol tartotta a befektetőket a cégtől. Mostanra azonban tisztult a kép, így – ha egyelőre óvatosan is – visszatérhetnek a vevők. Június legelején az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi fogyasztásra szánt gyógyszerek bizottsága megerősítette a kockázatértékelő PRAC véleményét, s a megfelelő változtatások alkalmazását javasolja mind a gyógyszerleírásban, mind az orvosoknak.

Azaz: az anamnézis során ki kell térni a korábbi májbetegségekre, s ha az eredmény pozitív, akkor a gyógyszer nem adható; alapvetően műtét előtt egy ciklusra (három hónap) alkalmazható a gyógyszer havi májenzimvizsgálat (vérvétel) mellett; egy cikluson túl csak akkor adható a gyógyszer, ha a mióma nem operálható.

Most az Európai Bizottságnak 67 napja van a döntés meghozatalára, amely várhatóan az EMA döntésének jóváhagyása lesz. Így a gyógyszer akár július–augusztus során ismét piacra kerülhet.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A döntés minimálisan érintheti a gyógyszer forgalmát a korábbi értékhez képest, mert számításaink szerint eddig is tipikusan egy kezelési ciklust vettek igénybe az érintett hölgyeknél. Ráadásul amíg e gyógyszer nem volt, az esetek 70-80 százalékában a műtét a méh eltávolításával végződött. Ez pedig azt sugallja, hogy a kieső árbevétel idén nagyobb, míg a jövőben kisebb lehet az eredeti tervekhez képest. Így a 42 milliárd forintos korábbi leírás is túlzott óvatosságnak tűnik számunkra.

Összességében úgy véljük, a döntés azt jelenti, hogy az Esmyában rejlő potenciál az eredetihez képest nem sokat, körülbelül 30 százalékot csökkent. Hiszen a Richter tájékoztatása szerint az előzetes májvizsgálat miatt a betegek alig 3 százaléka eshet ki, s az esetek több mint 70 százalékában eddig is csak egy kezelést használtak.

Az Esmyával kapcsolatos bizonytalanság csökkenése, a rubel erősödése és a továbbra is meglévő értékeltségi diszkont összességében vonzó befektetéssé teheti a Richter-részvények vásárlását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.