BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb gyógyszer a nőgyógyászati portfólióban

A következő évtized közepére várható, hogy felfut annak a női termékenységet segítő készítménynek a forgalma, amelynek európai terjesztését jövőre kezdi meg a Richter. Akkortól viszont már évi 5 millió eurós bevételt vár a társaság.

Pozitívan értékelték az elemzők a Richter tegnap bejelentett hírét a nőgyógyászati portfólió bővítéséről, a részvénypiaci reakciók viszont nem voltak túlzottan hevesek. A tőzsdenyitás előtt publikált hírre félszázalékos eséssel reagált az árfolyam, de a nap végén már egyszázalékos plusznál pihent meg a kurzus.

A magyar gyógyszergyártó licenc- és forgalmazási megállapodást kötött a brit LD Collinsszal a vállalat Cyclogest nevű készítményére. A női termékenységet elősegítő terméket a Richter az Európai Unió országai­ban a jövő évtől forgalmazza. A Richter a forgalmazás után 10 százalék részesedést fizet a brit cégnek. Beke Zsuzsa, a Richter PR- és kormányzati kapcsolatok vezetője a Világgazdaságnak elmondta:

a Cyclogest esetében lassú, 2025-ig tartó felfutási időszakkal kalkulálnak, utána évi 5 millió euró lehet az árbevétel. Hozzátette, hogy a Cyclogestet egy másik nőgyógyászati termékük, a Bemfola terápiás kiegészítéseként ajánlják.

„Úgy értékeljük, hogy a készítmény hasznos kiegészítése lehet a már meglévő, a női termékenységet elősegítő termékkörünknek” – hangsúlyozta a Richter közleményében Orbán Gábor vezérigazgató.

Fotó: Shutterstock

A mostani szerződés alapján nincs lehetőség arra, hogy a Richter átvegye a gyártást a britektől. A megállapodás nem szól az EU-n kívüli – például az oroszországi – értékesítésről sem,

Beke Zsuzsa viszont elmondta, szeretnék a terméket az ausztrál piacra is bevezetni, ahol jelen vannak a Bemfolával. A Cyclogest eddigi forgalmi adatairól nem kaptunk tájékoztatást. A termék nem egyedi, hasonló hatóanyagú készítmények elérhetők az EU-s és a magyar gyógyszerpiacon is. Az LD Collins célja, hogy a készítmény a lombikbébi-megtermékenyítés indikációjában is engedélyt kapjon, ennek érdekében végeztek több millió dollár költségű klinikai vizsgálatokat Európában.

A hír az Erste elemzői kommentárja szerint pozitív, hisz a termék jól illeszkedik a cég portfóliójába, ezért árfolyam-emelkedésre számítottak a bejelentés után. A KBC tegnapi elemzésében a nőgyógyászati portfólió bővítéséről szóló híreket szintén pozitívan értékelték, de a részvény fair értékelését több mint 10 százalékkal, 6000 forintra csökkentették. Az aktuális kurzus mellett ez még így is közel 20 százalékos hozamígéret. Úgy látják, a jelenlegi árfolyamon inkább hosszú távra érdemes beszállni a részvénybe, rövid távon nagy kilengéseket hozhat az egyik Richter-tulajdonoshoz kapcsolódó kockázat.

A magyar állam után a második legnagyobb részvénypakettel rendelkező Aberdeen ugyanis a nyár folyamán nagy mennyiségű papírtól vált meg, 10-ről 5 százalék alá csökkentve tulajdoni hányadát.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.