BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Profitugrás a K&H-nál

A K&H Csoport a 2018-as évet 57,8 milliárd forintos nyereséggel zárta. A banknál várják a meghívót a Budapest Bank-pályázatra.

A K&H Csoport a 2018-as évet 57,8 milliárd forintos nyereséggel zárta, ami 38 százalékos növekedés a 2017-es 41,8 milliárd forinthoz képest. Az ingatlanügyletből (a korábbi Pozsonyi úti székház eladásából) és eszköz tranzakcióból származó rendkívüli bevételek nélkül a nettó eredmény 53,6 milliárd forint volt.

A bank nettó kamatbevétele csekély mértékben, mindössze 3 százalékkal, 75,4 milliárd forintra emelkedett, a nettó jutalékbevételek emelkedése 11 százalékos volt, év végéig 68,6 milliárd forint bevétel érkezett ezen a címen a bankhoz.

A pénzügyi eszközök piaci értékelésének változása miatt a trasury bevételek 54 százalékkal 18,7 milliárd forintra ugrott.

A költségoldalon a személyi jellegű költségek mindössze 2 százalékkal, 31,8 milliárd forintra nőtt, az egyéb adminisztrációs költségek esetében a 3 százalékos költség-növekedés 57,3 milliárd forintos tételt jelentett. Ezen belül a növekvő tranzakciós volumen miatt a legkomolyabban, 7 százalékkal az államnak fizetett tranzakciós illeték növekedett, ennek összege tavaly 24 milliárd forint volt.

David Moucheron vezérigazgató tájékoztatása szerint

tavaly a bankcsoport 380 milliárd forint új hitelt helyezett ki, a hitelállomány 7 százalékkal 1497 milliárd forintra bővült. A lakossági hitelek közül decemberben a lakáshitelek terén már 91 százalék volt a fix hitelek állománya, miközben egy éve még ezen termék részaránya 48 százalék volt.

A vállalati oldalon a bank 250 milliárd forint új hitelt helyezett ki. A lakossági hitelek között a bank őrzi 10,2 százalékos piaci részesedését, a jelzáloghitelek terén ugyanakkor a jó utolsó negyedév ellenére a verseny miatt a piaci részesedés egy év alatt 13 százalékról 12,3 százalékra mérséklődött. Ugyanakkor az idén januári MNB adatok szerint a pénzintézet 12,9 százalékra emelte újra piaci részesedését.

A betétoldalon 4 százalékkal sikerült bővülni, ám így is 2165 milliárd forintot tett ki, így a hitel/betét mutató még mindig kedvezőtlen, 62,6 százalékot mutat. A többletlikviditás az MNB-hez, illetve az anyabankhoz, a KBC-hez kerültek kihelyezésre.

A lakossági ügyfelek száma 10 ezerrel, 695 ezerre növekedett tavaly, közülük egyre többen – a 2017-es 390 ezer után tavaly 418 ezren – már a jövedelmüket is a bankhoz utalják.

Gombás Attila pénzügyi vezető tájékoztatása szerint a nem teljesítő hitelek állománya a 2017-eshez képest a lakossági oldalon 13,7 százalékról 11,1 százalékra csökkent, a vállalati oldalon ugyanakkor a 2017-es 2,2 százalékról is sikerült lejjebb menni, a múlt év végén a céges hitelek mindössze 1,8 százaléka volt problémás.

Kérdésre válaszolva David Moucheron elmondta, az új családtámogatási program hiteleit kínálni fogják, ám egyelőre még a részletekre várnak a szabályozóktól.

A Világgazdaság kérdésére a vezérigazgatója arról beszélt, hogy a K&H legtöbb ügyfele felé már csomagárazást kínál – megértik a jegybank szándékait. Ugyanakkor hangot adott annak a véleményének, mely szerint a bankok számlaszolgáltatásait egyenként kellene megvizsgálni, mert minden bank egyedi üzletpolitikát folytat – saját számításaik szerint a K&H az olcsóbb árazást alkalmazó bankok közé tartozik a számlaszolgáltatások terén. Másrészt fontos látni, hogy Magyarországon vannak olyan speciális szabályozási tételek, amelyek megnehezítik a nemzetközi összehasonlítást.

Az egyik a tranzakciós illeték

– emlékeztetett David Moucheron.

De nehezíti a banki számlaszolgáltatások árának tervezését az a szabályozás, amely az ügyfél személyes jelenlétét írja elő a díjak módosításánál, másrészt pedig a bankoknak egy másik szabály tiltja, hogy a szolgáltatások díjait az inflációt meghaladó mértékben emeljék.

Ez pedig megnehezíti a flexibilis, a költségeket figyelembe vevő árazást – mondta a vezérigazgató.

David Moucheron elmondta: a KBC vezérigazgatója, Johan Thijs a magyar leányvállalat tavalyi eredményeit áttekintő igazgatósági ülésen megerősítette, hogy a bankcsoport továbbra is érdeklődik a Budapest Bank iránt az elindult értékesítési folyamatban, ugyanakkor a magyar bankcsoport vezetője azt is hozzátette, hogy eddig nem érkezett felkérés a bankhoz, hogy vegyen részt a meghívásos pályázaton.

Pörög a biztosító is

A K&H Biztosító 4,5 milliárdos nettó eredménnyel zárta a tavalyi évet, ami 57 százalékos bővülést jelent. A díjbevételek tavaly 18 százalékos bővüléséhez a költségek csak 3 százalékkal növekedtek – jelezte Nik Vincke vezérigazgató. A nem életágban a húzóerő a gépjármű biztosítási piac volt, az üzletági díjbevétel 13 százalékos növekedéssel 36,7 milliárd forintra hízott. Az életbiztosítási területen a legjelentősebb előrelépést a kockázati életbiztosítások 15 százalékos növekedése hozta.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.