BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Májusig maradhat a kivárás a piacon

A májusi FDA-döntés a közeljövő meghatározó eseménye a Richter és a cég részvényárfolyama szempontjából. A piaci várakozások pozitívak, hetek múlva kiderülhet, hogy a gyógyszergyártó sikerterméke, a Vraylar folytatja-e térnyerését az Egyesült Államokban.

Az év elejétől mért teljesítmények alapján a Richter-részvényesek könyvelhetik el a legkisebb hozamot a blue chipek közül, noha biztatóan alakultak az első hetek. A magyar gyógyszergyártó részvényei csak pillanatokra drágultak 6 ezer forint fölé, egy gyors visszarendeződés óta 5500 forint környékén oldalaz a papír, az árfolyam így összességében 1,6 százalékkal magasabb a tavalyi záróértéknél.

Ez a hozam ugyan nem lebecsülendő három és fél hónapra, csakhogy az év első száz napja alatt az OTP 13,5, a Mol 6,5, míg a Telekom részvényei csaknem 7 százalékkal emelkedtek.

Összehasonlítva a Richter-részvények 2019-es mozgását a riválisokéval, a magyar papír az alsó középmezőnyben található. Legközelebbi vetélytársa, a szlovén Krka részvényei hasonló teljesítményt (1 százalékos emelkedést) értek el. A középmezőnyhöz sorolható még az idén stagnáló Mylan és az 5 százalékkal erősödő Stada. Nem fest jól 2019-ben az Aspen-részvények útja, amelyek több mint 27 százalékot estek. A Recordati és a Perrigo viszont szárnyal, az előbbi 19, az utóbbi 32,3 százalékkal.

Fotó: MW

Ugyanakkor a Richter-részvények árfolyamát idén kevésbé a szektortársak teljesítménye befolyásolja, sokkal nagyobb a jelentőségük a vállalat háza tájáról érkező híreknek. Az idei kereskedés nem is indulhatott volna jobban, hetek alatt csaknem 11 százalékkal ralizott az árfolyam, majd lecsorgás következett, amire az éves gyorsjelentés és benne a hideg zuhanyként érkező, újabb Esmya-értékvesztési elszámolás is ráerősített.

A 24,3 milliárd forintos leírásra azért volt szükség, mert a Richter originális nőgyógyá­szati készítményének jelentősen csökkentek az értékesítési kilátásai azzal, hogy az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) augusztusban egyelőre nem engedélyezte a készítmény forgalomba hozatalát, hanem további egyeztetésekre tett javaslatot.

A mérlegben elszámolt értékvesztést a negyedik negyedéves eredménykimutatásban szerepeltette a Richter, ennek hatására 16,4 milliárd forint nettó vesztesége keletkezett az október–de­cemberi időszakban (az egyszeri tétel nélkül 7,9 milliárd forint lett volna az időszak adózott profitja).

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.