BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenéssel nyitottak Európában

Meredek eséssel nyitottak pénteken a vezető nyugat-európai tőzsdék annak nyomán, hogy Donald Trump amerikai elnök azt ígérte, 10 százalékos pótvámot vetnek ki szeptember elsejétől mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre.

A váratlan bejelentés tovább élezte a világ két legnagyobb gazdasága között dúló, egyre nagyobb károkat okozó kereskedelmi háborút, és szökőárként átsöpörve megrengette a pénz- és árupiacokat.

  • A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,15 százalékos,
  • a frankfurti DAX-index 1,92 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 pedig 2,38 százalékos mínuszban indította a kereskedést.
  • Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 2,05 százalékkal esett a nyitásban.

    Csütörtökön New Yorkban a Dow Jones 1,05 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,90 százalékos, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,79 százalékos veszteségben zárt. Tokióban 2,20 százalékkal, Sanghajban 1,41 százalékkal, Sencsenben pedig 1,28 százalékkal került lejjebb az irányadó mutató pénteken záráskor.

    Az eurót 1,1084 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek délelőtt kilenc órakor, 0,01 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik az előző napi meredek szakadás után.

    Mínuszban kezdett a pesti tőzsde

    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 75,58 pontos csökkenéssel, 40 398,69 ponton nyitott.

     

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.