BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól zárták a hetet az európai börzék

Emelkedéssel zártak a vezető európai tőzsdék pénteken, a BUX is pluszban fejezte be a mai kereskedési napot.

Emelkedéssel zártak a vezető európai tőzsdék pénteken, miután az Európai Központi Bank agresszív gazdaságélénkítő csomagot fogadott el az euróövezet gyengélkedő gazdaságának fellendítésére. Javította a kockázatvállalási kedvet az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek enyhülése is.

  • A londoni FTSE-100 mutató 0,31 százalékos,
  • a frankfurti DAX-index 0,50 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 index pedig 0,22 százalékos pluszban zárt.
  • Milánóban 0,43 százalékkal, Madridban pedig 0,57 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató.

    A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,34 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,23 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,36 százalékkal emelkedett.

    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 218,26 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 40 285,21 ponton zárt pénteken.

    Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot.

    A globális piacok kedvezően fogadták, hogy Donald Trump amerikai elnök jelezte, bár átfogó kereskedelmi megállapodást szeretne kötni Kínával, elképzelhetőnek tart egy átmeneti egyezményt is.

    A kínai kormány pedig közölte, felfüggeszti egyes amerikai agrártermékek – köztük a szójabab és sertéshús – esetében a pótvámokat, továbbá támogatja amerikai mezőgazdasági termékek beszerzését.

    A New York-i tőzsdeindexek közül a Dow Jones ipari átlag 0,20 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,07 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,05 százalékos mínuszban állt az európai tőzsdezárás idején.

    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

    A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,36 százalékos mínuszban, 60,16 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,64 százalékos veszteségben, 54,74 dolláron forgott péntek este háromnegyed hatkor.

    A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,48 százalékkal, 1500,15 dollárra csökkent.

    Egy euróért 1,1073 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,11 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.