BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyütés: rászámoltak a magyar tőzsdére

Mélyül a pánik a részvénypiacokon, s vele együtt a tőzsdézés rizikója egyre durvább: a BÉT és a Keler olyan intézkedéseket hozott, amelyekkel némileg csökkenthető a befektetők által viselt kockázat.

Nincs megállás a magyar és a külföldi tőzsdéken, aki tud, szabadul a részvényektől. A BUX percek alatt 3500 pontot szakadt a csütörtöki nyitás után, a 10 százalékot meghaladó szabadesésből később sem sikerült talpra állnia. A blue chipek közül a legnagyobb zakót az OTP-re szabta a piac, a nagybank papírjaival 10 ezer forint alatti árfolyamon is kereskedtek, a délelőtti mínusz meghaladta a 16 százalékot.

Az orosz válság óta nem szenvedett el akkora napon belüli esést az OTP-részvény, mint csütörtökön, az óriási eladói nyomásnak több oka is van

– értékelt a Világgazdaságnak Ritók Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A magyarországi veszélyhelyzet kihirdetése előbb-utóbb az olaszországi korlátozásokhoz hasonló állapotokat idézhet elő, a többi közt a bankfiókokra is kényszerű bezárás várhat. Ha valóban recesszió következik, annak a turizmus mellett a bankszektor is a vesztese lehet

– magyarázta az Equilor szakértője, hozzátéve: azon túl, hogy általánosságban visszaesik a hitelezés volumene, az OTP hitelportfóliójának nő a kockázata, emiatt a bank hasonló mértékű céltartalékképzésre kényszerülhet, mint 2011–12-ben.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.