BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pluszban kezdtek a vezető európai börzék

Indexemelkedéssel indult hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon az előző heti nagy veszteségek korrekciójaként. Mindeközben a BÉT-en leállították a kereskedést.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,29 százalék, a Stoxx Europe 600 index 1,60 százalék emelkedéssel kezdte a hétfői kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,31 százalékkal erősödött. Az indexek az elmúlt héten 10-12 százalékot veszítettek.

  • Londonban 2,80 százalék emelkedéssel nyitott az FTSE-100 index,
  • a frankfurti DAX 2,34 százalékkal kezdett magasabban, míg
  • a párizsi CAC-40 1,55 százalékos pluszban kezdte a napot.
  • Madridban 1,90 százalék,
  • Milánóban 1,56 százalék indexemelkedéssel indult a hétfői tőzsdenap.
  • Az olajár szintén felfelé korrigált az elmúlt heti nagy veszteségeiből. A Brent ára 3,52 százalékkal hordónként 51,42 dollárra, a WTI 3,37 százalékkal 46,27 dollárra emelkedett.

    Az eurót 0,40 százalékkal jegyzik erősebben 1,1069 dolláron, az arany spot ára 0,80 százalékkal unciánként 1597,40 dollárra emelkedett.

    Pénteken óriásit zuhantak az európai tőzsdék

    Három százalékot jócskán meghaladó mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek. A koronavírus miatti aggodalom elérte a Budapestet is: a BUX majdnem hat százalékos mínuszban zárt. Történelmi mélyponton járt a forint.

    Kínában több mint három százalékos indexemelkedést értek el a tőzsdék hétfőn a feldolgozóipari termelés megkezdésének jeleire.

    A piacok az amerikai és európai jegybankoktól is gazdaságélénkítő monetáris intézkedéseket remélnek. Pénteken az amerikai jegybank elnöke Jerome Powell közölte, hogy

    a koronavírus fertőzés folyamatosan változó kockázatot jelent a gazdasági aktivitásra nézve és a Fed készen áll „a rendelkezésére álló eszközökkel fellépni a gazdaság védelmében”.

    Nincs kereskedés a BÉT-en

    A Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy a mai (2020.03.02.) tőzsdenapon a tőzsdei kereskedés – a Származékos Szekció Határidős és Opciós Deviza Piac kivételével – a kereskedési rendszer meghibásodása miatt

    leállításra került.

    A jelenlegi helyzet a BÉT Általános Üzletszabályzata alapján ún. technikai szünetnek (trading halt) minősül.

    A BÉT mindent elkövet annak érdekében, hogy a meghibásodást a lehető legrövidebb időn belül elhárítsa, és a kereskedést megindítsa.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.