BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fejlődő piacok éve következhet

A fejlett részvénypiacok kiválóan teljesítettek tavaly.

A fejlett részvénypiacok kiválóan teljesítettek tavaly. A márciusi szakadást követően elsősorban a technológiai szektortól „fejnehéz” amerikai indexek szárnyaltak, de az európaiak is nagyot emelkedtek a negyedik negyedévben. A koronavírus elleni oltóanyag széles körű forgalmazásának decemberi elindítása erősítette a reményeket, hogy a pandémiakorlátozások által leginkább sújtott ágazatok is fokozatosan talpra állhatnak, és a negyedik negyedévben a részvénypiacokon ennek jegyében elkezdődött a szektorok közötti rotáció.

A járványveszély mérséklődésével idén folytatódhat a fejlődő piacok kilábalása is.

Több érv szólhat amellett, hogy a tőzsdéik felülteljesíthetik a fejlett piacokat. Ám ennek nyilván előfeltétele, hogy a fejlett piacokon is a politikai és a gazdasági stabilitás állandósuljon, és folytatódjon a lakossági átoltottság előrehaladtával a töretlen kilábalás.

A legnagyobbat kiemelve, a kínai gazdaság teljesítménye az idei évre is biztatóan alakulhat.

vg graf tőzsde alap feltörekvőA járvány újabb lehetséges gócpontjait hatékonyan és gyorsan izolálják, az oltások is gyors ütemben haladnak, igaz, a fejlett országok által kevésbé transzparens módon kifejlesztett, saját oltóanyaggal. A részvénypiaci értékeltség sem olyan mértékben túlárazott, mint az amerikai piacok.

Az oltóanyagok terítésével a nagy nyersanyagigényű ágazatok kilátásai is sokat javultak.

A feldolgozóipar további élénkülése mellett a szolgáltató szektor ágazataiban is folytatódhat a kilábalás, a turizmus és a légi közlekedés lassan visszatérhet a normális működéshez, ami a nyersanyag- és az olajárak alakulásában is megmutatkozhat, és erősítheti a nyersanyag-­exportáló országok – például Oroszország, Bra­zília – részvényei iránti keresletet.

A kelet-közép-európai piacok továbbra is favoritok maradhatnak a befektetők körében.

Az év második felére várhatóan gyorsabban javuló járványhelyzet és a GDP-hez mérten is kiemelkedő uniós források megalapozhatják az idei gyorsabb konjunktúrajavulást. A piaci korrekciók során kialakuló „olcsóbb” szinteken célszerű lehet fejlődő piaci részvénykitettséget vállalni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.