BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrekció vagy trendforduló a dollárerősödés?

Bármily meglepő, a dollár short pozíciók zárását javasolta a Morgan Stanley stratégája.

A tegnapi kereskedésben is folytatódott a dollár erősödése az euróval szemben, s immár a 30 napos mozgóátlagot is letörte a kurzus. Az Equilor deviza elemzői szerint a következő fontos támasz az 50 napos mozgóátlag 1,2050-nél, mely hamarosan elérhető lehet.

A meghatározó tartomány 1,20 és 1,2050 között húzódik.

Miközben a piac év elején a dollár gyengülésére állt be, s ebben a szellemben a további dollárerősödés akár a vételi alkalmakat is kínálhatna az EUR/USD piacon.

A Morgan Stanley stratégája az euróval szemben dollár gyengülésre spekuláló pozíciók zárását javasolja.

Felerősödtek a félelmek a piacon, ami csökkenti a kockázatvállalási hajlandóságot, s így a dollárt erősíti, továbbá a fiskális stimulusról is vita alakult ki az amerikai jegybankárok között, miután megemelkedtek a hozamok – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor elemzője.

Hozzátéve:

véleménye szerint csak korrekcióról van szó, az idei első félévben még a dollárgyengülés maradhat a trend.

Fotó: JOEL SAGET / AFP

A tömeges oltásnak köszönhetően az év második felében nagyot ugrik az amerikai gazdaság és a fogyasztás is, ami komoly vitákat indokolna a QE csökkentésével kapcsolatban – hangoztatta a dallasi Fed elnöke, Robert Kaplan (szavazó tag), aki idén 5 százalékos GDP-növekedésre számít, továbbá, hogy a munkanélküliség 4,5-4,75 százalékra csökken a mostani 6,7 százalékról.

Ezzel teljesítve lennének a Fed kötvényvásárlási program potenciális csökkentésének feltételei.

Ezzel szemben a Richmond Fed elnöke, Thomas Barkin (szavazó tag) szerint jelentős előrelépést kell elérni a foglalkoztatási és inflációs célok terén, mielőtt a QE vita terítékre kerülne. Az atlantai Fed elnöke, Raphael Bostic (szavazó tag) továbbra sem látja úgy, hogy 2021-ben a Fed politikájában változások történnének, s még ahhoz is sok mindenre lenne szükség, hogy a Fed egyáltalán megvizsgálja a jelenlegi monetáris politika újra-kalibrálását.

Amíg a Fed kötvényvásárlási programjából ömlik a pénz a piacokra, addig nem várhatunk trendszerű dollárerősödést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.