BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tőzsdének nem, de a forintnak erőt adott az EKB

Leginkább a 2 százalékot zuhanó Richter tartja nyomás alatt csütörtökön a BUX-ot, a forint viszont visszaerősödött az euróval szemben az EKB kamatemelését követően.

Az Európai Központi Bank (EKB) kora délutáni kamatemelésére lefordultak az egyébként sem vitézkedő európai tőzsdeindexek. A német DAX 1,4 százalékot, a francia CAC 40 0,8 százalékot, a brit FTSE 100 fél százalékot gyengült délután három óráig.

tőzsdenyitás magyar Orange narancs kereskedelmi diagramok trading charts. Stock exchange concept. tőzsde
Fotó: Shutterstock

A borús befektetői hangulat a pesti tőzsdét sem kímélte, a BUX 0,7 százalékot ereszkedett, ezzel 41 ezer pont alá süllyedt az első számú hazai mutató értéke.

A parkett forgalma továbbra is gyér, kevesebb mint két órával a zárás előtt mindössze 4,1 milliárd forintért cseréltek gazdát a magyar papírok.

Ennek több mint felét az OTP piacán forgatták meg a befektetők, főként az eladói oldalt erősítve. A bankpapírral 0,7 százalékos gyengülést követően 8622 forinton kereskednek.

A Mol kurzusa 0,8 százalékkal, 2662 forintig süllyedt, a Magyar Telekom jegyzése pedig 0,3 százalékos ereszkedést követően 322 forinton áll.

A blue chipek közül a Richter került a legnagyobb nyomás alá, a gyógyszergyártó kurzusa közel 2 százalékkal, 7640 forintra zuhant.

A forint árfolyamát a délelőtti gyengülést követően megtámogatta az EKB lépése, az euróval szemben a 399-es szintről a nap eleji, 396-os szintig erősödött vissza a kurzus.

A dollárral szemben nem tudott javítani a hazai fizetőeszköz, az amerikai pénz egységéért 398,1 forintot kérnek, ez 0,7 százalékos leértékelődés.

Az amerikai tőzsdék gyengüléssel nyitottak, miután Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke egy beszédében ismét hangsúlyozta elkötelezettségét az infláció letörésvel kapcsolatban, s kifejezte reményét, hogy ez nem jár túlságosan nagy társadalmi költséggel. A Dow Jones Industrial Average 0,31 százalékkal csökkenve, 31 482 ponton nyitott. Az S&P 500 fél százalékkal esett előző napi záróértékéhez képest, 3959 ponton indította a kereskedést, míg a technológiai szektor részvényeinek árfolyam-alakulását követő Nasdaq Composite csaknem 1 százalékkal gyengülve, 11 678 ponton állt nyitáskor. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.