BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Emerging,Markets,Road,Sign

Nehezített terep vár a befektetőkre 2023-ban

A feltörekvő piacok kemény éve után 2023 csak jobb lehet, de sok a kockázat.

Kemény 12 hónapon vannak túl a feltörekvő piacok, néhol fizetésképtelenségig súlyosbodó adósságválsággal, jelentős értékvesztést elszenvedő devizákkal és két számjegyű mínuszt felhalmozó részvény- és kötvénypiacokkal. 2023 ennél már csak jobb lehet, egyre több az óvatosan optimista befektető – derül ki a Reuters összesítéséből. A szakértőik szerint hét kulcskérdés alakulása határozza majd meg a feltörekvő piacok mozgását jövőre.

Emerging,Market
Mély víz csak úszóknak: bőven marad kockázat jövőre is. Fotó: Alexskopje / Shutterstock

Magas kamatszint, alacsony növekedés

Az Egyesült Államokban és a világ több vezető gazdaságában a kamatemelések üteme várhatóan lassul, ez pedig jelentős fellendülést hozhat a feltörekvő piaci eszközökben. Főleg akkor, ha a dollár is a várakozásoknak megfelelően tovább gyengül, s csökken az inflációs nyomás. Az év első felét azonban még a recessziós félelmek árnyékolhatják be, igaz, ezek a várakozások inkább az Egyesült Államok és a fejlett országok gazdaságára vonatkoznak, a fejlődők növekedése dinamikusabb lehet. A feltörekvő piacok korrekciója azonban késve érkezhet meg, ha a vezető jegybankoknak esetleg csökken a mozgásterük 2023-ban,

és emiatt nem lesz lehetőségük elkezdeni a kamatok visszavágását.

Jöhetnek jobb inflációs adatok, de ezzel még nem vagyunk kint a vízből

Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója szerint a következő hónapok meghatározó kérdése a tőkepiacokon, hogy az amerikai munkaerőpiaci egyensúlytalanság korrigálható-e 4-4,5 százalékos alapkamattal, vagy a Fed kénytelen lesz erősebben beleállni a problémába, akár azon az áron, hogy recesszióba kormányozza az országot.

Kínai nyitás

Nem lesz egyszerű menet a Covid-zárlat utáni teljes gazdasági nyitás , de a globális GDP ötödét előállítani képes Kína számára nyertes év lehet 2023, ahol a fogyasztás és a beruházások adhatnak lökést a gazdaságnak. Rendkívül magas a kínai állampolgárok körében a többletmegtakarítás, ami a lezárások alatt képződött, elemzők szerint a lakosság alig várja, hogy kimozduljon, és pótolja az elhalasztott költéseit.

Háború Ukrajnában

A háború felforgatta az energiapiacokat, erőteljes inflációs nyomást váltott ki, romlott az élelmiszerbiztonság, a geopolitikai kockázatok pedig élesedtek – ezek hatványozott hatást váltottak ki a feltörekvő országok gazdaságában.

Októberben fordultak a feltörekvő piaci befektetések, volt honnan korrigálni

Adósság-újratervezés

A Covid-válság és az ukrajnai háború együtt már sok volt néhány országnak, idén Ghána és Srí Lanka volt képtelen teljesíteni adóskötelezettségeit. Jó hír azonban, hogy az adósságstruktúrák átalakítása miatt 2023-ban az ideinél kevesebb adósságpapír jár le. Kockázat maradt ugyan, de kevesebb. A leginkább veszélyeztetett ország jelenleg Pakisztán.

Új elnök Brazíliában

A megválasztott brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva január 1-jén lép hivatalba, tőle a befektetők elsősorban költségvetési szigort várnak.  Latin-Amerika legnagyobb gazdasága ugyanis nehezen viselné a kampányígéretek teljesítését, ahhoz közel 32 milliárd dollárnyi realra lenne szükség. A Standard Chartered Bank szakértői szerint a nagy kérdés, hogy a GDP-arányos államadósság eléri-e a 100 százalékot, vagy sikerül stabilizálni az adósságpályát következő két-három évben.

Törökország választ

Emelkedő megélhetési költségek, zuhanó devizaárfolyam – nem éppen ideális körülmények közt várja a törökországi választást Recep Tayyip Erdogan elnök, aki három kormányfői ciklust követően 2014 óta a köztársaság elnöke. Az évek óta tartó unortodox monetáris politika miatt sok befektető csökkentette kitettségét a török eszközökben, erről most a lakosság is véleményt mondhat. Egy vezetőváltás robbanásszerű fordulatot hozhat, így a Bank of America elemzői szerint a török választás kimenetele a legérdekesebb sztori jövőre a feltörekvő országokban.

Irányváltás Latin-Amerikában és Lengyelországban?

Számos más országban hozhat politikai irányváltást 2023. Afrika legnépesebb országa – Nigéria – februárban választ elnököt, Argentínában októberben járulhatnak az urnákhoz az emberek, míg Európában az ősszel esedékes lengyel parlamenti voksolás a legérdekesebb, különösen Varsó és Brüsszel feszült viszonyának ismeretében. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.