BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább esik a forint a gyenge kiskereskedelmi adat nyomán

Az euró-forint keresztárfolyam megérkezett a 384–385 közötti zónába.

Rossz hírt közölt a KSH csütörtök reggel: 12,3 százalékkal csökkent májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma, ami a vártnál nagyobb visszaesés, emellett a megelőző havi adat szintén 10 bázisponttal lefelé módosult, mínusz 12,7 százalékra. Az üzemanyag-értékesítésben 25,9 százalékos volt a visszaesés, az élelmiszerüzleteknél 7,3, míg a nem élelmiszerüzletekben 10,9 százalékos volt a visszaesés.  

Stack,Of,Hungarian,Money,(forints),20000,Forint,Banknotes,Forint,Coins
Fotó: Shutterstock

A hírre az elmúlt napokban testnevelésből egyébként is felmentett forint tovább gyengült. Sorra esnek el a támaszok, az euró-forint keresztárfolyam már 384 és 385 között tart.

Az OTP elemzőinek írása szerint már tegnap is gyorsuló ütemben gyengült a forint, bár a többi régiós deviza sem vitézkedett, de a forintnál jóval kisebb mértékben gyengültek. Az árfolyam gyengülése a múlt hét közepén indult, a 369-es szint alól, azóta 3 százalékot értékelődött le a hazai fizetőeszköz. A leértékelődésnek azonban nincs egyértelműen meghatározható oka. 

 

Bár a forintnak nem kedvez a dollár közelmúltbeli felértékelődése, és a kamatemelési várakozások erősödése sem a fejlett világban, ezek nem olyan mértékűek, ami a múltbeli mozgások alapján megmagyarázna ekkora leértékelődést. Ugyan a költségvetési hiány egyértelműen magasabb pályán halad, mint ami érdemi hiánycsökkentő lépések nélkül lehetővé tenné a kitűzött deficitcélok elérését – ez már korábban egyértelművé vált. Felmerülhet még, hogy a gyengülés mögött a pénteki hazai inflációs adat és az S&P döntése előtti pozíciózárás vagy az EU-s forrásokkal kapcsolatos kedvező hírek hiánya áll, de egyértelmű magyarázat nem áll rendelkezésre, főleg annak tükrében, hogy az állampapírpiac továbbra is jól tartotta magát, és nem volt jelentős mozgás

– írták a bank elemzői pénteken.
A KBC Securities elemzői a forintgyengüléssel kapcsolatban azt emelték ki, hogy a kormány az állami kiadások felülvizsgálatát tervezi, ez pedig nem túl pozitív hír a költségvetési terv kapcsán. Ennek a befektetők sem igazán örülhettek, így ez akár szerepet játszhatott a tegnapi devizamozgásokban. Érdemes a holnap reggeli inflációs adatokra is figyelni, hiszen a vártnál alacsonyabb fogyasztói árindex akár teret nyithat az MNB előtt, hogy tovább folytassa az irányadó kamat csökkentését. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.