BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Increase,Revenue,Asset,And,Profit,With,Icon,Concept.chart,Growth,Rate

Őrült tempóban vagyonosodik a lakosság, ezekkel a befektetésekkel kaszáltak nagyot

Júliusban bő négyszázmilliárd forinttal gyarapította hazai befektetésekben fialtatott vagyonát a lakosság. Az állampapírok mellett a befektetési alapok is népszerűek voltak, a tőzsdéről viszont pénzt vontak ki a háztartások.

A nyár közepén is munkába állította megtakarítását a lakosság, melynek hazai értékpapírokban fialtatott vagyona először lépte át a 26 ezermilliárd forintot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss kimutatása alapján.

állampapír, befektetés, Increase,Revenue,Asset,And,Profit,With,Icon,Concept.chart,Growth,Rate
Az állampapír mellett a befektetési jegyek is népszerű elemei a lakosság befektetéseinek / Fotó: TStudious

A lakosság rezidens kibocsátású értékpapírvagyona újabb rekordot döntve 1,6 százalékkal, 26 114 milliárd forintra nőtt júliusban, a háztartások vagyongyarapodása ezzel már 22 hónapja, vagyis közel két év óta töretlen.

Júniustól eltérően a bővülés nagyobb részét ezúttal a friss megtakarítások adták, a kisbefektetők ugyanis az előző havi mennyiség közel háromszorosát, 314 milliárd forintot helyeztek el állampapírban, kötvényekben, befektetési jegyekben és a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett részvényekben. A hazai befektetések hozamán 96 milliárd forintot kerestek, ebből a két részből állt össze a 410 milliárdos havi növekedés.

Visszatértek az állampapírhoz a kisbefektetők

A vásárlásoknál a júniusi megingást követően már ismét a magyar állampapír dominált, amiből 215 milliárd forintot táraztak be.

Ezen belül is a hosszú, vagyis egy éven túli lejáratú kötvények bizonyultak a legkeresettebbnek 153 milliárd forintos értékesítéssel, míg rövid állampapírból (diszkontkincstárjegyekből) 53 milliárd forintnyit vásároltak. A devizában kibocsátott kötvények az előbbieknél lényegesen szerényebb, kilencmilliárdos tőkebeáramlást regisztráltak.

A felhalmozott kamatok bő nyolcmilliárd forinttal gyarapították az államadósságot finanszírozó lakossági befektetőket, teljes magyar állampapírvagyonuk így 1,7 százalékkal bővült, elérve a 13 382 milliárd forintot.

A nem állami kibocsátású, egyéb kötvényekből 13 milliárd forintot váltottak vissza, az ilyen típusú befektetéseik összértéke közel 2 százalékkal, 616 milliárd forintra csökkent egy hónap alatt.

Dől a pénz az alapkezelőkhöz, amit meg is szolgáltak a profik

A kötvényes termékek legnagyobb riválisának számító befektetési alapok változatlanul nagy népszerűségnek örvendenek a megtakarítani képes háztartások körében. Ezekből 150 milliárd forintot vásároltak júliusban, lényegében ugyanannyit, mint egy hónappal korábban.

A hozamok most valamivel gyengébben alakultak, de az 57 milliárd forintos felértékelődés alapján ezúttal sem jártak rosszul, akik portfóliómenedzserekre bízták megtakarításaikat. A lakosság befektetési jegyekben lévő vagyona bő 2 százalékkal hízott, és ezzel már alulról súrolja a 10 300 milliárd forintot.

Viszik a pénzt a tőzsdéről a háztartások

A tőzsdézésre a nyáron nem igazán mutatkozott kedve a lakosságnak, a júniusi mennyiséggel szinte megegyező, 37,6 milliárd forintot adtak el meglévő hazai részvényeikből.

Pedig a BUX 2,7 százalékot erősödött, és új csúcsot is döntött a pesti részvényindex. A pozícióban maradó kisbefektetők 30 milliárd feletti árfolyamnyereséget érhettek el papírjaikon.

A magyar blue chip részvények közül 

  • a Richterrel 8,4 százalékos hozamot kaszálhattak, 
  • a Magyar Telekom részvényei 4,4 százalékkal értékelődtek fel. 
  • Az OTP ezúttal 1,7 százalékot hozott a konyhára, 
  • a Mol kurzusa viszont 1,7 százalékot esett júliusban.

A háztartások magyar részvénybefektetéseinek összértéke a tekintélyes tőkekivonás miatt szűk fél százalékkal, 1825 milliárd forintra mérséklődött.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.