BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
New,York,,Ny,,Usa,-,July,5,,2022:,Exterior,View
New York, NY, USA - July 5, 2022: Exterior view of the BlackRock headquarters in New York City. BlackRock is an American global asset management firm and a provider of investment management.

A kriptopiac trónjára is felült a BlackRock: már az IBIT a bitcoin-ETF-ek királya

A januárban debütáló alapok gyakorlatilag minden rekordot megdöntöttek indulásuk óta, hamarosan pedig az ether-ETF-ek is rajtolnak. A bitcoinalapok versenyét évtizedes hátrányból is megnyerte a BlackRock.

A világ legnagyobb alapkezelője a kriptopiac trónjára is felült: a BlackRock IBIT néven futó bitcoin-ETF-e ugyanis az elmúlt órákban hivatalosan is átvette az elsőséget az évtizedes rajtelőnnyel induló Grayscale GBTC alapjától a kezelt tőkét tekintve – az IBIT ugyanis már 19,68 milliárd dollárnyi token felett rendelkezik, szemben a GBTC 19,65 milliárdos mutatójával. A dobogó harmadik fokán hatalmas lemaradással a Fidelity alapja áll, 11,1 milliárdos tőkével.

New,York,,Ny,,Usa,-,July,5,,2022:,Exterior,View
New York, NY, USA - July 5, 2022: Exterior view of the BlackRock headquarters in New York City. BlackRock is an American global asset management firm and a provider of investment management., bitcoin,
A BlackRock a bitcoin-ETF-ek trónjára is felült / Fotó: Shutterstock

 

Éles a verseny a bitcoin-ETF-ek körében

A BlackRock és a Fidelity ETF-e egyszerre debütált január 11-én, amikor az amerikai tőzsdefelügyelet hivatalosan is engedélyezte a közvetlenül spot bitcoinba fektető tőzsdén kereskedett alapok elindítását. Ezzel szemben a Grayscale alapja már közel egy évtizede üzemel, ugyanis az idei engedélyt megelőzően zárt végű alapként működött, így közel 30 milliárd dolláros kezelt tőkével lépett be a nullaközelről rajtoló ETF-ek versenyébe.

Előnyét azonban mindössze bő négy hónapig tudta csak megtartani.

Versenytársainál sokkal magasabb árszabása miatt ügyfelei eleinte gyorsan, majd lassabban, de folyamatosan pártolták el tőle, és vitték át pénzüket az olcsóbban dolgozó konkurenciához – akik egymás alá licitálva vágták egyre alacsonyabbra saját díjaikat, hogy a lehető legtöbb tőkét tudják magukhoz vonzani az újonnan születő szektorban.

A BlackRock a január 11-i debütálása óta 16,5 milliárd dollárral tudta növelni az IBIT alapban kezelt tőkéjét, míg a Grayscale ETF-éből 17,7 milliárd dollárt vontak ki a befektetők. Az új szektor forgalma bő négy hónap alatt elérte a 272 milliárd dollárt is.

A bitcoin-ETF-ek megjelenése sikeresen beemelte a tőkepiacok fősodrába a kriptopiacot, a legnagyobb kriptodeviza kurzusát pedig 

a történelmi csúcsot jelentő 73 798 dollárig tolta március közepén.

A kriptopiac intézményesülése pedig még távolról sem ért véget: az amerikai tőzsdefelügyelet a múlt héten teljesen váratlanul engedélyezte az amerikai tőzsdék számára, hogy felvegyék palettájukra az ether ETF-jeit is, ami a második legnagyobb tokent is hamarosan elérhetővé teszi majd a hagyományos befektetők számára.

A Binance regionális vezetője a VG-nek: a kriptopiac már most zöldebb, mint a hagyományos pénzügyi rendszer – Interjú

A legnagyobb kriptotőzsde regionális stratégiájáról, a magyar piac helyzetéről, a fenntarthatóságról és a váratlanul gyorsan közeledő ether-ETF-ekről Kyrylo Khomiakovval, a Binance kelet-közép-európai, illetve közép-ázsiai térségért felelős vezetőjével beszélgettünk.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.