BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bitcoin,Gold,Coin,And,Defocused,Chart,Background.,Virtual,Cryptocurrency,Concept.

Dől a pénz a bitcoin-ETF-ekbe, újabb rekordot döntöttek meg a kriptós alapok

A legnagyobb kriptodevizába fektető alapok által kezelt tőke 18 munkanapja növekszik töretlenül, hatalmas az érdeklődés a januárban indult ETF-ek iránt. A bitcoin árfolyama eközben csúcstámadása készülődik.

Ismét elképesztő az érdeklődés az amerikai tőzsdéken jegyzett, közvetlenül spot bitcoinba fektető ETF-ek iránt: a január 11-én induló alapokba iparági rekordot jelentő 18 egymást követő kereskedési napja áramlik be folyamatosan a tőke nettó értelemben, tehát közel egy hónapja minden egyes napot magasabb kezelt tőkével zárnak az ETF-ek, mint az azt megelőzőt.  

Bitcoin,Gold,Coin,And,Defocused,Chart,Background.,Virtual,Cryptocurrency,Concept., bitcoin-ETF, kripto
Újabb rekordot döntöttek meg a bitcoin-ETF-ek, és az árfolyam is a csúcs felé tendál / Fotó: Shutterstock

Hatalmas formában a bitcoin-ETF-ek

A bitcoinba fektető tőzsdén kereskedett alapok szűk öt hónap alatt 15,6 milliárd dollárral tudták növelni az általuk kezelt tőke mennyiségét, ez a szám azonban sokkal magasabb is lehetne, ha a Grayscale kiugróan magas költségekkel dolgozó, zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított alapjából (GBTC) nem vontak volna ki a befektetők több mint 17 milliárd dollárt a januári konverziója óta.

Az amerikai bitcoin-ETF-ek jelenleg közel 62 milliárd dollárt tudnak kezelésük alatt a The Block adatszolgáltató számai szerint: ennek legnagyobb részét, 20,81 milliárd dollárt a BlackRock IBIT alapja kezeli, mióta a múlt hét végén átvette a stafétát a GBTC-től, melynek tőkeállománya időközben 20,19 milliárd dollárra apadt. A harmadik helyen a Fidelity alapja áll, jelentős lemaradást jelentő 12,17 milliárdos tőkéjével.

A bitcoin-ETF-ek piaci debütálása minden várakozást felülmúlóra sikerült az idei év elején, az alapok az azóta eltelt öt hónapban gyakorlatilag minden rekordot megdöntöttek: az arany-ETF-ek ötéves számait például két hónapon belül lenyomták. A bitcoinos alapok azonban ennél sokkal többet tettek: beemelték a kritpopiacot a tőkepiacok fősodrába, befektetők milliónak téve elérhetővé ezzel az alternatív devizák világát – a decentralizált világ intézményesülése pedig még távolról sem ért véget.  

Az amerikai tőzsdefelügyelet teljesen váratlan döntésével ugyanis engedélyezte az amerikai tőzsdék számára az etherbe, a második legnagyobb kriptodevizába fektető alapok bejegyzését is, melyek az elemzői várakozások szerint akár 

már június végén megjelenhetnek majd a piacon.

A kriptopiac iránti soha nem látott érdeklődésnek pedig a tokenek árfolyamán is meglátszik a hatása: a bitcoin ismét környékezi az idén márciusban beállított 73 ezer dollár körüli rekordértékét, ahogy az ether és a különböző mémcoinok is évek óta nem látott teljesítményt tudhatnak magukénak az idén.

A kriptopiac további felfutását pedig egyre több makrogazdasági tényező is alátámasztja: a váratlanul lassulni látszó amerikai gazdasági helyzet ugyanis ismét előtérbe helyezi a Fed kamatvágásával kapcsolatos spekulációkat, miszerint a jegybanknak igenis lesz tere az idén a piacok által árazott két kamatvágásra. 

Az amerikai alapkamat csökkenése 

  • visszafogja a biztos befektetésnek tartott államkötvények hozamát, 
  • ami csökkenti a vonzerejüket, 
  • és áttételesen a kockázati eszközök – mint a kriptodevizák – irányába 

tereli a befektetőket. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.