BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Olga Harlan, nyakában az arany- és a bronz éremmel. Ukrajna a háború ellenére is kifizeti az olimpikonoknak a dobogós helyezésekért járó pénzjutalmat.

Ukrajna az olimpiai érmeseknek adja az uniós támogatások egy részét

Nem számít a háború, ha olimpiai érmekről van szó Ukrajnában. A kijevi kormány közölte, hogy mindenképpen kifizetik a pénzjutalmakat azoknak a sportolóknak, akik dobogóra álltak Párizsban. Ukrajna 12 érmet szerzett a franciaországi ötkarikás játékokon, ebből három arany színűt. A legsikeresebb sportolójuk Olga Harlan vívó, aki az olimpiai bajnoki címe mellé egy bronzot is begyűjtött.

Az ukrán kormány közölte, hogy a háború ellenére is kifizeti az olimpikonoknak a párizsi ötkarikás játékokon szerzett érmekért járó pénzdíjat. Az aranyérem 125 ezer, az ezüst 100 ezer, a bronz pedig 80 ezer dollárt ér (45, 36, illetve 29 millió forint).

Olga Harlan, nyakában az arany- és a bronz éremmel. Ukrajna a háború ellenére is kifizeti az olimpikonoknak a dobogós helyezésekért járó pénzjutalmat.
A kép közepén Olag Harlan ukrán vívó látható, nyakában az arany- és a bronzéremmel / Fotó: AFP

Ukrajna 12 érmet gyűjtött Franciaországban, ebből három volt az arany, öt az ezüst és négy a bronz, ami megsüvegelendő teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy az ország évek óta háborúban áll.

A kelet-közép-európai régióban egyedül Magyarország volt sikeresebb a 2024-es párizsi olimpián az ukránoknál.

A megszerzett érmekért az ukrán sportolóknak összesen 1,67 millió dollárt fizet ki az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság

– írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

A legnagyobb összeget Olga Harlan női vívó kapja, aki kardban kétszer állhatott dobogóra, az olimpiai bajnoki címe mellett egy bronzzal is gazdagította hazáját. Jutalma 205 ezer dollár.

A kifizetés ugyanakkor azért lehet meglepő, mert az elmúlt hónapokban Ukrajna folyamatosan azt hangoztatta, hogy fokozni kell a Nyugatról érkező segélyek mértékét.

Az év elején az ukrán elnöki tanácsadó még arról beszélt, hogy az ország nyugati szövetségeseinek több támogatást kell küldeniük, különben az ukránok nem tudják felvenni a versenyt az orosz inváziós erőkkel. A nyugati segélyek, humanitárius és katonai támogatások 2023 végén és 2024 elején elapadtak. Az Egyesült Államokban a kongresszus republikánus szárnya akadályozta Joe Biden elnök katonai szállítmányait, az Európai Unióban pedig Magyarország vétózott meg több tervet is.

Hozzá kell tenni, hogy az olimpikonok között kiosztott 1,67 millió dollár eltörpül az Ukrajnába küldött segélyekhez képest. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a múlt héten arról tájékoztatott, hogy az uniós tagállamok eddig majdnem 108 milliárd euróval támogatták a háborúba hajszolt országot.

A nyugati pénzek áramlásának újraindulása végül valóban látványos eredményt ért el, hiszen nemrég egy ukrán rohamcsapatnak sikerült áttörnie az orosz határt Kurszk megyénél. Az ukránok azóta körülbelül 30 kilométert szálltak meg az oroszországi területen, és a friss jelentések szerint akár 74 települést is elfoglalhattak.

Párizs 2024: Ennyit ér az olimpiai aranyérem Párizsban

Utoljára az 1912-es olimpián osztottak olyan aranyérmeket, amelyek tényleg csak aranyat tartalmaztak. A párizsi olimpia győzteseinek adott aranyérmek így kevesebbet érnek, mint gondolnánk.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.