BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Balatoni pokol: türelemre intik a vendéglátósok a turistákat

A balatoni éttermek dolgozói türelemre intették a turistákat, ugyanis a legtöbb pincér és konyhai dolgozó pokoli hőségben végzi a munkáját. A Balatoni Turizmus Szövetség arra kéri a turistákat, hogy apró gesztusokkal értékeljék a balatoni vendéglátásban dolgozók munkáját.

Sokan úgy gondolják, hogy Gordon Ramsey vezeti a pokol konyháját a Hell’s Kitchen amerikai gasztoreality műsorban, de a pokol most valósággá vált, a Balatonra költözött. Van, aki a Balaton poklában dolgozik ezekben a napokban, ahol a hőmérséklet elérheti az 50 fokot is – olvasható a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) vasárnapi közleményében.

2016. augusztus 2. Balatoni vendéglátás illusztráció. Fotó: Veres Viktor, Balaton
A Balaton pincérei és konyhai munkásai türelemre intik a vendégeket a nagy hőség miatt / Fotó: Veres Viktor / Mediaworks

Éppen ezért a turistákat arra kéri az egyik balatoni szervezet, hogy az átlagnál is legyenek türelmesebbek azokkal, akik most a vendéglátásban dolgoznak. Sőt, ha tehetik, akkor egy rövid tapssal vagy legalább egy apró mosollyal 

jelezzék az őket kiszolgálóknak, elismerik, hogy ebben a nagy melegben is megpróbálnak helytállni. 

Ők azok, akik most mindent megtesznek annak érdekében, hogy az itt nyaralók jól érezzék magukat, még akkor is, ha nekik most pokoli körülmények között kell dolgozniuk.

Fekete Tamás, a szervezet alelnöke elmondta: 

az éttermek konyháiban pokolian forrók ezek a napok, 

ahol a pincérek és a konyhai dolgozók emberfeletti körülmények között végzik a munkájukat. Miközben mi italokkal és ízletes ételekkel hűsölünk, ők a forró gőzben és a tűzhelyek mellett izzadnak, hogy kiszolgáljanak minket. Gyakran 40-50 fok körüli hőmérsékletben dolgoznak, elviselhetetlen párában, nehéz fizikai munkát végezve. Ennek ellenére sokszor nem kapnak kellő tiszteletet és megbecsülést. A türelmetlenség, a gorombaság és a panaszok sajnos mindennaposak a vendéglátásban.

A szövetség közleményében hangsúlyozza, hogy sok fogyasztó vendég nem gondol bele abba, hogy mit jelent ilyen forróságban órákon át talpon lenni: 

a pincérek is emberek, ők is elfáradnak, kiizzadnak, és hibáznak. 

Ez nem azt jelenti, hogy tiszteletlenül kellene bánni velük. A BTSZ szerint egy mosoly, egy köszönet, egy kis borravaló sokat jelenthet, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a forró nyári napok elviselhetőbbek legyenek számukra is.

Éskovács Péter, a BTSZ tanácsadója elmondta: most minden vendéglátásban, turizmusban tevékenykedő szervezetet arra kérnek, hogy a közösségi médiában osszanak meg egy olyan posztot, melyben arra kérik a nyaralókat, hogy legyenek türelmesebbek az éttermekben. Az akció támogatóit arra kérik, hogy minden egyes posztban használják a „Ne csak ízlelgesd, de becsüld is a konyhai dolgozók munkáját!” mondatot, és használják a #tiszteletakonyhanak, #tiszteletapincereknek hashtageket.

Másfél hete tart a legmagasabb, harmadfokú hőségriadó, ezekben a napokban a strandokon óriási a tömeg, aki biztosra akar menni, jobb, ha nyitásra érkezik. Az elmúlt két hétvégén a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partjára is sokan igyekeztek eljutni, meg is teltek a strandok. Már a hétköznapreggeleken is a szokásosnál sokkal többen érkeznek nyitásra – mondta a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Információi szerint egész júliusban velünk marad a hőség, a következő héten is a 40 fokhoz közelítő nappali hőmérsékletek lesznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.