BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
arany

Tényleg megéri aranyba fektetni?

Amint nemrég végigsétáltam Dubaj repülőterén, meghökkentett, hogy az utazók milyen nagy menynyiségben vásárolnak aranyérméket. Természetesen nem Dubaj pénzügyi problémáira reagáltak, hanem csatlakoztak ahhoz a túlhajtott rohamhoz, hogy aranyat kell birtokolni, mielőtt annak az ára tovább emelkedik. Ez a magatartás vitte fel az arany árát a 2005-ös, 400 dollár körüli unciánkénti szintről 1100 dollár fölé 2009 decemberére.
2010.01.07., csütörtök 08:46

A magánszemélyek vásárlása messze túlmegy a repülőtéri üzleteken és más eladóhelyeken, ahol aranyérméket értékesítenek. Ilyen nemesfém érmét több kormány is veret, magánszemélyek azonban nemcsak ezeket veszik, hanem kilószámra az aranyrudakat, sőt a fizikai aranyat képviselő, tőzsdén értékesített alapokat, a fémre szóló határidős kötéseket és aranybányák részvényeit, amelyek mind-mind alkalmasak tőkeáttételes pozíciók képzésére, a várható aranydrágulásra számítva. A nemesfémvásárlók között azonban nemcsak magánszemélyek szerepelnek, hanem összetett piaci műveletek végrehajtására szakosodott intézmények és szuverén vagyonalapok is. Nemrég India például 200 tonnát vett a Nemzetközi Valutaalap kiárusítása során.

Számos aranyvásárló van, aki fedezetet szeretne képezni az infláció, illetve a dollár és más valuták értékvesztésének kockázatával szemben. Ezek mind súlyos, potenciális veszélynek számítanak, amellyekkel szemben érdemes úgynevezett hedge-pozíciókat kialakítani. Bár az Egyesült Államokban, Európában és Japánban jelenleg alacsony az infláció rátája, a háztartásoknak és az intézményi befektetőknek mégis minden okuk megvan az aggodalomra, hogy az alacsony kamatok és a kiterjedt pénzteremtés erőteljes dráguláshoz vezet, ha egyszer meglódul a gazdasági növekedés. Emellett a hanyatló dollár – amely az utóbbi 12 hónapban több mint 10 százalékot veszített az értékéből az euróval szemben – szintén az aggodalmak jogos forrásává lépett elő a nem amerikai befektetők körében.

Kérdés azonban, hogy az arany mindezen kockázatok ellenében tényleg jó fedezetnek tekinthető-e. Vajon a fém megtartja-e az értékét, ha egy inflációs hullám erodálná akár a dollár, akár az euró vásárlóerejét? Vajon az arany megőrzi-e euróban és jenben az értékét, ha a dollár folytatólagosan tovább gyengülne?
A válasz minden kérdésre nemleges. A dollárban kifejezett aranyár nem emelkedik az amerikai árszínvonal növekedésének mértékében. Emellett az aranyár dollárban kifejezve nem emelkedik olyan arányban, ahogyan az amerikai valuta gyengül az euróval és a jennel szemben.

Az elemzés teljes terjedelemben itt olvasható

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.