BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
gázszállítás

Az USA gázfegyvere

A világcsendőr szerepébe belefáradt Egyesült Államok a putyini „rendszerváltás” óta szinte tétlenül figyelte az orosz medvének a saját szomszédságában történő energiapolitikai előretörését. Kisebb csörtéket leszámítva nem vállalta a nyílt konfrontációt Oroszországgal, inkább csak ad hoc jellegű tűzoltásokra tett kísérleteket, melyek sikertelensége a grúziai konfliktus esetében csúcsosodott ki igazán. Most azonban mintha egy új amerikai „gázpolitika” körvonalazódna az orosz–európai relációban, amely akár újra vezénylő szerepet oszthat a világhatalomnak.
2010.04.08., csütörtök 05:00

Az immár húsz éve lezajlott kelet-közép-európai politikai változások óta az Egyesült Államok régióra gyakorolt befolyása folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott, de még mindig ebben a térségben mutatkozott a legerősebbnek, hiszen Nyugat-Európában a hidegháború végeztével leértékelődött az amerikai védőernyő szerepe, és Washington rendre kimarad a stratégiai döntésekből. A volt varsói tagállamok USA-orientációja az ezredfordulóra kissé alábbhagyott, ahogy az áhított EU-csatlakozás közeledtével új védelmezőt reméltek. Az azóta eltelt hat esztendő ugyanakkor nyilvánvalóvá tette számukra, hogy az Európai Unió régi motorosaitól semmi jóra nem számíthatnak, ha az oroszokról és gázról esik szó. A német és olasz különalkuk egyértelműen az orosz oszd meg és uralkodj! stratégia sikerességét hirdetik, így nem meglepő, hogy Washington új befolyási övezet kialakításának lehetőségét látja a kelet-európai régióban, még ha az a bevett módszereiktől (lásd iraki háború) élesen különböző taktikát is kíván.
Az új amerikai „csodafegyver” – melytől csak úgy zengett a nyugati (szak)sajtó az elmúlt hónapokban – a shale gas (palagáz), melynek sikeres kitermelésével az elmúlt öt évben valóban egy kisebb varázslatot mutattak be végre a tengerentúlon. Olyannyira, hogy az Egyesült Államok földgázkitermelésének felét jelenleg már palagázból fedezi, és nem áll messze attól, hogy exportőrré váljon. Így az óceánpartokon eredetileg importra felépített gigantikus LNG-terminálok (földgáz-cseppfolyósító üzemek) már az ázsiai és európai piacra szállíthatnak egyszer amerikai gázt. Kelet-Közép-Európa bővelkedik a palagázlelőhelyekben, elég az óriási magyar, a még nagyobb osztrák vagy a kimagasló lengyel potenciálra utalni. Ha körültekintünk, láthatjuk, hogy az ezek feletti koncessziós jogokat nagyrészt észak-amerikai tulajdonú cégek birtokolják, úgymint a hazánkban is kutató Falcon, volt partnere, az Exxon, amely Lengyelországban folytatja tovább, vagy a ConocoPhillips és a BNK Petroleum. Nyilván nehéz lenne ezek mögött direkt washingtoni politikai érdekeket sejteni, de kétségtelen, hogy javítják az amerikai pozíciókat a térségben, főleg, ha a kitermeléshez szükséges know-how amerikai hátterét is figyelembe vesszük.
Az Egyesült Államok Európában energetikai szempontból gyakorlatilag egyféleképpen törhet borsot Oroszország orra alá, mégpedig úgy, ha erősíti az európai palagáz kitermelésére tett kísérleteket. Ennek a támogatásnak a formái még csak körvonalazódnak, de bizonyos, hogy a Fehér Ház politikacsinálóinak asztalain már ott hevernek a klisék. Bár Moszkva egyelőre hallgat, sejthető, hogy figyelemmel kísérik Washington reinkarnációját a térségben, még ha ez egyelőre közel sem jelent igazi fenyegetést az orosz gázmonopóliumra nézve. Vajon ezalatt Brüsszelben alszanak az illetékesek, vagy csak elvész a téma a nagy vezetéképítések sűrűjében? Pedig tíz éve éppen az amerikai kormányzat közvetlen pénzügyi és szakmai támogatása állította a már említett felszállópályára az USA gázkitermelését, melyhez hasonló Európában biztosan nem tud megvalósulni hathatós uniós hozzájárulás nélkül.
Földgázkutatás területén tehát jelenleg az USA vezet toronymagasan, mögötte utcahosszal lemaradva Oroszország üldögél babérjain, az Európai Unió pedig valahol a horizonton túl szemlélődik elmélázva. Hiba. Épp most kezdődik a földgáz évtizede.

A szerző a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője




A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.