BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
forint

Csillapodó árfolyamhullámok

2010.04.07., szerda 05:00

Nagy utat járt be a forint az utóbbi két évben. A csúszó árfolyamrendszer 2001-es megszüntetése óta ebben az időszakban volt a legerősebb a magyar fizetőeszköz (2008. július 21-én egy euró 228,49 forintot ért) és a leggyengébb is (2009. március 5-én 316,41 forintba került az euró). A közel 40 százalékos gyengülés alig 9 hónap alatt brutális sokkot jelentett a magyar gazdaságnak. A devizában eladósodottak terhei épp akkor nőttek, amikor a finanszírozás elapadt. De az exportőrök sem örülhettek, hiszen piacaik eközben összeomlottak.
Tavaly július óta aztán csillapodtak a kedélyek. A magyar fizetőeszköz beállt a 260–280 forint/euró sávba, és jelenleg is a 267 forintos kétéves átlag körül ingadozik (ami még mindig 12 forinttal több, mint a tízéves átlag). A viszonylagos nyugalomnak alapvetően három oka van: a kedvezőbb külső finanszírozási környezet, a szigorú fiskális politika, illetve a külső egyensúly drámai javulása. Tegyük hozzá, jelenleg mindhárom tényező tartóssága bizonytalan.
Merre tovább? Néhányan még gyengébb árfolyamot szeretnének, javítandó az export versenyképességét. Tény, hogy az eurózóna gyengélkedő peremgazdaságainak például pont erre lenne most szükségük. Sok feltörekvő állam szenved a túlzott spekulációs tőkebeáramlás árfolyam-erősítő hatásától is.
A képlet azonban ennél bonyolultabb. A Société Générale minapi tanulmányából például kiderül, a gyengébb koronával rendelkező Csehországot jobban megviselte a válság, mint Szlovákiát az erős euróval. Az MNB legutóbbi elemzése is arra figyelmeztet, hogy a forint túlzott gyengülése a devizatartozások miatt fékezheti a növekedést. A sokk elmúltával ráadásul a felzárkózó gazdaságok – gyorsabban javuló termelékenységük miatt – reálfelértékelődésre számíthatnak, ami vagy a nominális árfolyamot vagy az inflációt emeli majd.
Egyelőre tehát jobb, ha megbecsüljük, amit kínkeservvel visszaszereztünk: a stabilitást.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.