BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
felmérés

Az államasszony

Jelenleg Angela Merkel a legnépszerűbb a meghatározó döntéshozók közül
2010.09.23., csütörtök 05:00

Senki sem próféta a saját hazájában – ez a közhelyszámba menő mondás juthat az eszünkbe, ha a Bloomberg most közzétett felmérését szemügyre vesszük. A hírügynökségnek válaszoló 1400 befektető körében ugyanis jelenleg Angela Merkel a legnépszerűbb a meghatározó döntéshozók közül, az amerikai válaszadóknál még Ben Bernankét, a Federal Reserve elnökét is megelőzi. Odahaza eközben a német kancellár hárompárti koalíciója – amely májusban elvesztette felsőházi többségét – 9 ponttal kullog a szociáldemokraták és zöldek szövetsége után a közvélemény-kutatásokban. Mindkét adat meglepő.

A német választók kiábrándulása azért furcsa, mert a gazdaság teljesítménye imponáló. A GDP 2,2 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedhez képest – erre az újraegyesítés óta nem volt példa –, és több mint duplája az euróövezet bővülési ütemének. A német költségvetés más fejlett országokéhoz képest sokkal jobb helyzetben van, a munkanélküliség pedig 19 éves mélypontot közelít.
A befektetők hangulatváltozása talán még érdekesebb. Hiszen a most 70 százalékos népszerűségi mutató negyedéve még csupán 49 százalék volt, és mindenki Merkelt hibáztatta, amiért nem nyúl mélyebben a zsebébe a német gazdaság élénkítésért. Ő volt az, aki komoly ellenszenvet vívott ki a shortolás elleni fellépésével is (azóta követte őt az Európai Unió). Hogyan lett hirtelen sztár a konzervatív kancellár az angolszász modellt kedvelő befektetők körében?

A választ mindkét jelenségre Merkel hosszú távú szemléletében kell keresni. Megmutatkozott ez a görög válság menedzselésében, a költségvetési fegyelem következetes képviseletében vagy épp az atomerőművek élettartamának tervezett meghosszabbításában. Az ilyen lépések elfogadtatása nehéz lehet, de úgy tűnik, az eredményeket idővel mind többen fel- és elismerik. Átgondolt vízió, kitartás és ügyes manőverezés kell hozzá. Egyszóval Merkel.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.