BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Németország

Putyin mert egy nagyot álmodni

Sokakat meglephetett Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, „Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő, harmonikus gazdasági közösség” viziójával
2010.11.29., hétfő 05:00

Sokakat meglephetett Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a hétvégi németországi látogatását megelőzően megjelent írásával, amelyben egy „Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő, harmonikus gazdasági közösséget” vizionált. A csoda azonban nem tartott sokáig, hiszen Berlinben Putyin már ismét a harmóniát félretéve rohant ki élesen az EU energiapolitikája ellen, amely szerinte civilizálatlan rablással ér fel. Az orosz miniszterelnök a nagy energiaszolgáltatók feldarabolása mellett a Gazprom európai térnyerésének megakadályozására hivatott klauzulát is tartalmazó tavalyi energiacsomagot támadta ezekkel a szavakkal.

Putyin szerint ugyanakkor az orosz–uniós gazdasági együttműködés éppen az energiaügyeken alapulhatna. A kormányfő azzal érvel, hogy miközben Oroszország még mindig túlságosan is függ az olaj- és gázexporttól, addig Európa iparának leépülése miatt veszítette el versenyelőnyét a világban. A kulcsfontosságú iparágakban – mint az autó- és a hajógyártás, a gyógyszer- és az űripar – létrehozandó stratégiai szövetségekkel viszont az EU és Oroszország az „iparosítás új hullámát” indíthatná el.

Az orosz miniszterelnök berlini szavai rögtön rávilágítottak a mégoly jól hangzó terv legszembetűnőbb szépséghibájára: Moszkva és Brüsszel, illetve az európai fővárosok között messze nincs még meg a stratégiai együttműködéshez szükséges bizalmi viszony. Ám a jövő heti EU–orosz csúcson lehet folytatni a közeledést.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.