BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
katasztrófa

Vörösiszap és bűnhődés

Nincs az a bírság, amely jóvátehetné a vörösiszap-katasztrófa kárait – mondaná az ember első indulatból, és valahol igaz is ez a megállapítás.
2011.09.16., péntek 05:00

 A hír hallatára, hogy a Mal Zrt.-nek 135 milliárd forint büntetést kell fizetnie, sokaknak villanhatnak be a képek a tavaly októberi tragédiáról. Már a képeket nézve is szörnyű volt a látvány, mi pedig, akik a helyszínen láttuk, mi történt, még a médiában mutatottnál is borzalmasabb emlékekkel térhettünk haza. A tanulság egyértelmű: igen, valakinek bűnhődnie kell.

De nagyon óvatosan kell bánni a dühvel. Nem azért, mintha nem lett volna súlyos, ami Devecseren és Kolontáron történt, hanem azért, mert a túlkompenzálás nem vezet jóra. A közvélemény fejeket akar látni, az első sokk után érthető módon. De hogy ki az igazi vétkes, a Mal, az önkormányzatok, a környezetvédelmi hatóságok, amelyek kiadták az engedélyt a tározók használatára, vagy hogy mekkora a jogos büntetés, nem olyan kérdés, amelyet az átlagember a tények nem teljes ismerete mellett el tud dönteni. Erre való a bíróság, hagyjuk őket dolgozni.
És ami még fontosabb: az ügyben megszólalt a politika is. Orbán Viktor már egy héttel a katasztrófa után kijelentette a parlamentben, hogy súlyos büntetés jön. A miniszterelnöki dörgedelem persze egy ilyen eset után helyénvaló, de ítéletet hirdetni a bíróság helyett egyetlen politikusnak egyetlen ügyben sincs joga.

Abban viszont van felelősségük, hogy a hasonló eseteket megelőzzék, és az esetleges kárt minimalizálják. Eltelt majdnem egy év az iszapömlés óta, és egyelőre alig történt ebben előrelépés. Igaz, büntetni könnyű, megelőzni nehéz. A biztonsági előírások szigorítása a vállalatoknak és közvetve az államnak is pénzébe kerülhet, ez pedig nem mutat annyira jól a hírekben, mint a Mal szigorú megbírságolása. Mégis többet veszthetünk, ha ezt megpróbáljuk megspórolni.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.