BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
hitel

Minden eszközzel igyekeznek megakadályozni egy hitelezési lufit

2014.08.28., csütörtök 05:00

Dicséretes előrelátásról tanúskodik a Magyar Nemzeti Bank most készülő, januártól hatályba lépő rendelete: a várható hitelezési felfutásra készülve a jegybank meghatározza, hogy az adós jövedelméhez viszonyítva mekkora törlesztőrészletet vállalhat egy hónapban, és korlátozzák azt is, hogy a pénzügyi szolgáltató a felajánlott fedezet mekkora részéig finanszírozhatja az ügyfelet. Az előrelátás mindenképpen dicséretes, hiszen láthatóan minden eszközzel igyekeznek megakadályozni egy olyan hitelezési lufit, amely a válság előtt keletkezett Magyarországon.

A rendeletben majdan szereplő arányszámoknál ugyanakkor jól látszik, hogy nem akart átesni a ló túloldalára az MNB. A forinthiteleknél beállított, az igazolható jövedelem alapesetben legfeljebb 50 százalékát kitevő havi teher ugyanis nem teljesíthetetlen, csakúgy, mint az ingatlanhiteleknél meghatározott 80 százalékos hitel/fedezeti arány. (Annál is inkább nem teljesíthetetlen, mivel ezeket az arányokat jól felfogott saját érdekből, illetve már most hatályban lévő jogszabályok miatt javarészt már most is alkalmazzák a bankok.) A devizahiteleknél bevezetendő korlátozások pedig azért nehezen értelmezhetők, mert egy lakossági ügyfél már most is csak akkor vehet fel ilyen kölcsönt, ha a jövedelmének nagy része is idegen fizetőeszközben keletkezik: deviza alapú hitel, mint olyan, pedig nem is nagyon létezik a piacon. Mindezek alapján a jegybanki igyekezet egy kicsit marketingillatúnak tűnik, és inkább normál piaci körülmények között lenne nagyobb jelentősége.

Egy dolog miatt viszont mégsem biztos, hogy hiábavaló fáradozásnak tekinthető az új szabályozás megalkotása: ez az óriási mértékű elhalasztott kereslet, amely az utóbbi években felhalmozódott a magyarországi piacon. Ez ugyanis akár tényleg beindíthat az indokoltnál kicsit nagyobb mértékű hitelezési fordulatot: még akkor is, ha a jelenlegi állás alapján nemhogy erős fordulatra, hanem növekedésre sem igen van kilátás.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.