BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa változik

2015.05.29., péntek 05:00

Az Európai Bizottság a múlt héten elfogadta a minőségi jogalkotási programot, amely az egyik legfontosabb prioritásunk 2015-ben. Lehet, hogy nem hangzik túl izgalmasnak olyan témák mellett, mint a digitális egységes piac vagy az energiaunió, de valójában nagyon fontos ügyről van szó, ami jelentős változásokat eredményezhet az emberek mindennapi életében. Ezekkel a reformokkal megváltoztatjuk az uniós jogszabályok megalkotásának módját.

Több visszajelzést szeretnénk kapni a polgároktól, a vállalkozásoktól, a nem kormányzati szervezetektől (NGO), a helyi önkormányzatoktól és bárki mástól, aki nap mint nap uniós jogszabályokkal találkozik. Szeretnénk, ha ezek a szervezetek és az emberek elmondanák, mi működik és mi nem. És ami még fontosabb: szerintük hogyan lehetne jobban csinálni a dolgokat. Lehet, hogy elegük van a nyomtatványok kitöltéséből, és szeretnék, ha digitális jelentéstételi rendszert alakítanánk ki? Talán nagyon időigényesnek találják az új termékek jóváhagyását, és van ötletük arra, hogy lehetne ezt gyorsabban, de ugyanilyen biztonságosan megoldani? A régi és új jogszabályokat egyformán szeretnénk kezelni. Ha új jogszabály kidolgozását tervezzük, ki fogjuk kérni minden érintett véleményét.

Vessünk véget annak a hiedelemnek, hogy Brüsszel tehet minden bürokráciáról. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az EU nem küzdhet a bürokrácia ellen, bárhonnan eredjen is az. Ha az uniós jogszabályainkkal van gond, megkeressük a módját, hogy orvosolhassuk azt. Ha pedig azzal van a probléma, ahogy a nemzeti kormányok értelmezik és végrehajtják a szabályainkat, akkor együtt fogunk dolgozni a helyzet javításán.

De csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk, mi jelent nehézséget, ezért fontos a nagyobb átláthatóság és a nyilvános konzultáció. Új interaktív online eszközünkön keresztül bárki megírhatja a bizottságnak, ha van ötlete a bürokrácia csökkentésére vagy egy jogszabálytervezet javítására. Egy új szakértői fórumot is létrehoztunk a javaslatok begyűjtésére, feldolgozására és a bizottság felé történő továbbítására. Ez az új, REFIT-platform az európai kormányok által kijelölt szakértőkből, valamint kisvállalkozások, NGO-k, szakszervezetek, fogyasztói szervezetek, továbbá regionális és helyi önkormányzatok tagjaiból fog állni.

A valódi változásokhoz szükséges másik elem a politikai elkötelezettség. Az új Európai Bizottság hat hónapja dolgozik, és nagy változásokat vittünk véghez. Első munkaprogramunk, a bizottság éves tennivalóinak listája méretében csupán 20 százaléka volt annak, ami az elmúlt öt évben történt. Ennek az az oka, hogy csak azokkal a kérdésekkel foglalkozunk, amelyekre valóban európai választ kell adni.

Azért változtatunk, mert a polgárok ezt akarják, és mert Európának erre van szüksége. A tavalyi európai választásoknak az volt az üzenete az uniós intézmények felé, hogy az emberek véleménye szerint túl sok jogszabályt alkotunk. Az euroszkeptikusok sok dologban tévednek, de ha az emberek az euroszkeptikus pártokra leadott szavazataikkal azt üzenik nekünk, hogy vegyünk vissza a jogalkotási tempóból, akkor oda kell rájuk figyelnünk.

Ez azért is fontos, mert a gazdaságélénkítést azért folytatjuk, hogy az emberek hatékonyabban tudják alkalmazni szabályainkat. Azt szeretnénk, ha a vállalkozók és a kisvállalkozások alkalmazottai azzal töltenék az idejüket, hogy terveznek, létrehoznak, termelnek és eladnak – nem pedig azzal, hogy szabályzatokat olvasnak és nyomtatványokat töltögetnek! De aki amiatt aggódik, hogy ezzel most a sarokba dobjuk a szabálykönyvet, az is téved. Nem megszabadulni akarunk a szabályoktól, hanem azt szeretnénk, ha könnyebb lenne megérteni és betartani őket. Ugyanez vonatkozik a munkavállalói jogokra, a környezetvédelemre, az adatvédelemre és valamennyi alapvető értékünkre.

A minőségi jogalkotási program talán nem egy olyan téma, amiről ma este vacsora közben beszélgetni fognak, de remélem, az egyik oka lesz annak, hogy pár év múlva, ha leülnek a barátaikkal, akkor azt mondják majd: „ezek az emberek Brüsszelben megértették az üzenetünket. A dolgok megváltoztak. Újra magaménak érzem ezt a projektet.”

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.