BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Katalónia

Függetlenség válsággal?

2015.09.29., kedd 05:00

A legújabb kori Katalónia történetének az egyik legmagasabb részvételi arányát jegyezték a vasárnapi tartományi választáson. A rendkívül magas, 77,4 százalékos részvételi arány azt mutatja, hogy a katalán választópolgároknak kulcsfontosságú az autonóm közösség jövője.

A tartományi választást az Artur Mas és Oriol Junqueras által létrehozott s Raül Romeva által vezetett Junts pel Sí (Együtt az Igenért) függetlenségpárti tömörülés nyerte meg a szavazatok 39,6 százalékával (62 mandátum). Artur Mas, a Generalitat elnöke átütő sikerként értékelte a választási eredményt, amely szerinte feljogosítja a katalán vezetést arra, hogy megkezdje az autonóm közösség függetlenedéséhez vezető menetrend kidolgozását. A Ciutadans centralista politikai erő a második (25 mandátummal), a Katalán Szocialisták pedig a harmadik erővé váltak (16 mandátummal).

A szintén Katalónia függetlenségét támogató Alternativa d’Esquerres nevű baloldali párt megháromszorozta szavazatainak számát, és tíz képviselői helyet szerzett. Kérdés azonban, hogy a radikálisan baloldali és szocialista eszméket hangsúlyozó szervezet, amely a Generalitat jelenlegi elnökét, Artur Mast a választási kampányban többször is bírálta, hajlandó-e együttműködni a függetlenségpárti Együtt az Igenért tömörüléssel. Ugyanakkor az Együtt az Igenért és az Alternativa d’Esquerres együttesen sem éri el a szavazatok 50 százalékát, csak 47-et, ezért a választásokat nem lehet népszavazásként és egyoldalú függetlenedésre való felhívásként értelmezni.

Katalónia Spanyolországból való kiválásának jelenleg nincs jogi realitása, a spanyol alapcharta ugyanis a spanyol nemzet egységének és oszthatatlanságának alapelvére épül. A katalánok a baszkokkal és a galegókkal együtt csak történelmi nemzetiségként értelmezhetők, akik széles körű autonómiával rendelkeznek.

Az önállósodás megszüntetné az EU-tagságot is, így a katalán termékek és szolgáltatások nem juthatnának be vámmentesen az egységes európai belső piacra, ami jelentősen megdrágítaná a kereskedelmi forgalmat. Katalónia a közös fizetőeszközt, az eurót sem tarthatná meg. Ennek veszélyére a Banco de Espana kormányzója, Luis María Linde is felhívta a figyelmet, hangsúlyozva, hogy Katalónia Spanyolországból való kiválása súlyos gazdasági válsághoz vezetne, mivel a tartomány nem jutna hozzá az Európai Központi Bank finanszírozási forrásaihoz.

Szintén megoldatlan kérdés Katalónia óriási adósságállománya, amely 60 milliárd euróra tehető. Az pedig kérdéses, hogyan biztosítható az autonóm közösség finanszírozása a nemzetközi piacokról. Összehasonlításként: míg a másodlagos piacon a tízéves spanyol államkötvények utáni hozamszint 2,1 százalék, addig Katalónia esetében ez az érték 3,3 százalék. További probléma a nyugdíjak, a szociális ellátás, továbbá a közalkalmazotti fizetések garantálása, mindezt jelenleg  a madridi központi kormány költségvetési forrásokból biztosítja.

Katalónia Spanyolországból való kiválásának veszélyeire a gazdasági és nagyvállalkozói szövetségek mellett a civilek is rámutattak. A vállalkozói érdekszövetségek szerint Katalónia esetleges függetlensége azonnali gazdasági visszaeséshez, a munkanélküliségi ráta drasztikus növekedéséhez, továbbá a katalán pénzügyi szektor meggyengüléséhez vezetne. Mivel Katalónia külkereskedelmi forgalmának több mint háromnegyedét Spanyolországgal és az euróövezet többi tagállamával bonyolítja, ezért az autonóm közösség önállósodása esetén rendkívül érzékennyé válna az aszimmetrikus sokkokkal szemben, ezeket autonóm gazdasági egységként nem tudná hatékonyan kezelni.

A következő időszakban ezért egy hosszú tárgyalási folyamatnak kell megindulnia a madridi kormány és a katalán regionális kormány között, a tárgyalás sarkalatos pontja az autonóm közösség pénzügyeit érintő törvény módosítása lesz. Figyelembe véve a tartományi választás eredményét és a jelenlegi politikai erőviszonyokat, a spanyol alkotmány módosításának esélyei rendkívül csekélyek.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.