BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dominóeffektussal járna a határzár

2015.11.16., hétfő 05:00

A párizsi terrortámadás csak a „bevezetője” volt a nyugati országokban várható további merényleteknek – vélekedett Charles Lichfield, az Eurasia Group európai kutatási programvezetője. Várakozásuk szerint a párizsi merényleteknek messze ható politikai következményei lesznek egész Európában.

Angela Merkel német kancellár „liberális menekültpolitikája” még nagyobb nyomás alá kerülhet, a közép- és kelet-európai országok még erőteljesebben fogják követelni az EU külső határainak védelmét. A szakértő szerint emellett azonban várhatóan még nehezebbé válik a konszenzus megteremtése az EU-szintű menekültpolitika kialakításában.

A határok nyitva tartása azért különösen fontos Merkel számára, mivel ha erről lemond, az olyan dominóeffektust indíthat el főleg Közép- és Kelet-Európában, amely gyakorlatilag a belső EU-határellenőrzést lebontó schengeni rendszer és így az unión belüli szabad mozgás végét jelentené.

Orbán Viktor miniszterelnök valószínűleg még erőteljesebben képviseli majd a menekültekkel szembeni eddigi politikáját az Eurasia szerint, és várhatóan még több elismerésben részesül majd Magyarországon, valamint a közép- és dél-európai térségben, amiért idejekorán felismerte a migránsproblémát.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.