BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bank

Átrendeződik a bankszektor

2015.12.30., szerda 05:00

Több szempontból is az átrendeződések éve lehet 2016 a magyarországi bankszektorban. A legfontosabb, hogy vélhetően lesznek tulajdonosi átrendeződések is, hiszen napirenden van a két állami tulajdonú kereskedelmi bank eladása, még ha ez nem is feltétlenül történik meg az év végéig.

Az átrendeződést segítheti a már több mint egy éve létező MARK Zrt. tényleges elindítása is – ennek időpontja az uniós jóváhagyásoktól függ –, hiszen ennek révén igen komoly mennyiségű, akár több százmilliárd forintnyi nem teljesítő projekthitel tűnhet el a banki mérlegekből.

Változatlanul úgy tűnik viszont, hogy a vállalati hitelezésben 2016-ban is elmarad a nagy áttörés: a kormányzati és jegybanki erőfeszítéseknek lehet ugyan élénkítő hatásuk, ám a mérsékelt beruházási hajlandóságból eredő keresleti hiányt ezek sem tudják pótolni. A lakossági oldalon is arra lehet számítani, hogy folytatódnak a jelenlegi trendek: a lakáshitelezés tovább élénkül majd, miközben a fogyasztási hiteleknél mérsékelt ütemű bővülés várható. A lakosság megtakarításai tovább növekednek majd, pont amiatt, hogy a hitelezés bővülése moderált marad.

Magánemberként optimistán tekintek 2016-ra, még úgy is, hogy a cégekhez hasonlóan én is túl sok bizonytalansági tényezőt látok a külső környezet alakulásában. Stabil pontok persze akadnak: például a Black Sabbath júniusban az utolsó koncertjét adja Magyarországon.

Milyen év lehet 2016? Ezt a kérdést tettük fel kollégáinknak az év végén. Itt olvashatja, mit várnak a Világgazdaság munkatársai az új évtől.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.