BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Paks

Kitartó paksvihar

2015.12.30., szerda 05:00

Aligha szakad meg jövőre a két új hazai atomerőműblokk körüli csatározás. A kormányoldal szerint a mennyországba Pakson át vezet út, az ellenzéke szerint inkább a pokolba. Utóbbi elfelejti, hogy valaha maga is támogatta a beruházás tervét, és nem hiszi, hogy legalább az oda vezető út lenne jó szándékkal kikövezve.

Nincs is. Politikai érdekekkel átszőtt gazdasági szempontokkal van, ahogyan a másik oldal gyakran zöld álruhás tiltakozása is. Így aztán az átlagpolgár már alig hisz a kapacitáspótlást érintő, valóban segítő célú szakmai meggondolásoknak. Egy Paks II. melletti érvről az ország egyik fele inkább azt gondolja, hogy az a kormány szócsövén át érkezik, egy ellenkezőről pedig a másik fele véli azt, hogy egy nemzetrontó felforgatótól. Pedig a képlet egyszerű: amit ledózerolunk, ahelyett újat kell építeni, hacsak nincs jobb ötletünk. Egyelőre nincs.

A megújuló energia a nukleárisnak nem alternatívája, mert ahhoz kevés, drága és rakoncátlan. Kiegészítő forrásnak pompás, de a kormány nem engedi új szélerőmű telepítését, a napelem-tulajdonosokat termékdíjjal bünteti, és a zöld támogatási rendszerrel is adós. Itt jövőre fordulat várható.
Jövőre megerősödik az állami közműholding, de közben folytatódik a brüsszeli huzavona a hatósági tarifáinkról. Csökken az ország szénalapú áramtermelése, és döntés születhet a lignitkereskedelem későbbi korlátozásáról. Viszont feléledhetnek a gázt égető erőművek.

Milyen év lehet 2016? Ezt a kérdést tettük fel kollégáinknak az év végén. Itt olvashatja, mit várnak a Világgazdaság munkatársai az új évtől.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.