BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel példát mutat

2016.03.30., szerda 05:00

„Sehr interessant, und viel Erfolg”, azaz „nagyon érdekes, sok sikert” – magától Angela Merkeltől, a német kancellártól hallhatta ezt az idei CeBIT számos kiállítója. A beszámolók szerint Merkel meglehetősen fáradtnak tűnt az IT-világ legnagyobb szakmai eseményén, és a hivatalos menetrendjében szereplő standok egy részénél csupán a protokoll-jókívánságra futotta az idejéből.

Aki azonban csak ezt veszi észre, hatalmasat téved. Európa első számú politikai vezetője ugyanis évek óta rendszeresen jelen van a hannoveri rendezvényen, jelezve: a világ negyedik legnagyobb gazdasága, Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, egyértelműen elkötelezett a digitalizálódás, az informatika lehetőségeinek kihasználása mellett. Ha figyelembe vesszük, hogy a kancellár az elmúlt időszakban milyen kihívásokkal szembesült – a tartományi választásoktól a Törökországgal folytatott menekültügyi egyezkedésig –, akkor még inkább értékelhetjük, hogy az idén márciusban sem hagyta ki a CeBIT-et.

Akadtak olyan standok is, ahol Merkel hosszabban elidőzött. Élénken érdeklődött például az „okosvilágítás” lehetőségei felől. A kültéri lámpaoszlop wifis internet-hozzáférést biztosít, a szenzorai folyamatosan mérik a légszennyezettség mértékét, rögzítik a forgalmi adatokat, amivel valós idejű képet adnak az önkormányzatnak és a rendőrségnek, lehetővé téve számukra az azonnali reagálást. És ez még nem minden: a lámpaoszlopokon vészjelző gomb is van, továbbá egy konnektor az elektromos autók feltöltéséhez. A százméterenkénti töltési lehetőség segíti az elektromos járművek elterjedését, és ezzel hozzájárul a városi levegő tisztulásához.

A forgalmi adatokról szóló tájékoztatás hatékonyabbá teheti a tömegközlekedést, például azáltal, hogy a dugók felé tartó autósok figyelmét – egy mobilalkalmazás segítségével – felhívja az útba eső P + R-lehetőségekre. Ezt kihasználhatják a jövő okosstadionjainak vezetői is, amikor a meccsre induló kisvárosnyi tömeg radikálisan megváltoztatja a forgalmi viszonyokat. A szenzorokkal, kamerákkal a közbiztonság is javítható, ennek jelentősége a szomorú párizsi és brüsszeli események után aligha vitatható. Egy másik bemutatott megoldás pedig a valós idejű döntéshozatalt, a hatékony erőforrásbeosztást teszi lehetővé a biztonsági erők számára, amellyel egyúttal elemezni, így megelőzni lehet az egyes területeken, környékeken előforduló bűncselekményeket. A mindenre figyelő és fontos szolgáltatásokat nyújtó világítóberendezés az okosváros egyik alappillére és bizonyos értelemben szimbóluma, hiszen együtt jelenik meg benne az IT, az energia és a mobilitás.

Az IT-fejlesztések nemcsupán a városok működtetését könnyíthetik meg, de az élet szinte minden területén pozitív változásokat hozhatnak. A sokat kárhoztatott bürokrácia a töredékére csökkenthető, amire jó példák már idehaza is akadnak. Gondoljunk csak arra, hogy míg néhány éve egy egyéni vállalkozás indítása többnapos utánajárást igényelt, ma az ügyfélkapun keresztül percek alatt elintézhető. A közigazgatási bürokrácia csökkentését célzó, részben már meg is valósult ambiciózus tervek jó irányba mutatnak, de nem feledkezhetünk el arról sem, hogy az IT-lehetőségeket kihasználó okosvárosoktól, az okosegészségügytől vagy éppen az intelligens egyetemi kampuszoktól sajnos még messze vagyunk, pedig a technológia rendelkezésre áll itthon is.

Ma már alig van olyan területe az életnek, amely hatékony IT-támogatás nélkül menedzselhető. Ezt Európa-szerte számos vállalat és ország felismerte. A jövő felé Magyarország számára is csak ez az út vezet.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.