BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ipar

Arccal az ipar felé?

2016.04.06., szerda 05:00

Nem kétséges, hosszú századokon át az ipar részaránya és fejlettsége minden másnál pontosabban tükrözte egy országnak a nemzetek fejlettségi rangsorában elfoglalt helyét. De a 20. század közepétől – különösen napjainkban – ez egyre halványul. Sőt, a közepes fejlettségű országokban az ipar magas és növekvő aránya a GDP előállításában ma már inkább a fejlettségi szintből való kitörés sikertelenségét, a modernizáció megrekedését jelzi. Az ipar részarányának növelése akarva-akaratlanul gazdaságunk végleges leszakadását tűzi zászlajára.

Bár a termelés és fogyasztás ágazati, alágazati megkülönböztetése a statisztikában tovább él, a számbavételtől függetlenül a különböző területekhez köthető értéktermelés fő hajtóereje az infokommunikációs szektor. Napjainkban a gazdaság fejlettségét, növekedési képességét nem a hagyományosan kezelt ágazatok és alágazatok súlyaránya prezentálja, hanem sokkal inkább az ágazatokba beépülő, új minőséget hordozó infokommunikációs tevékenység. Már a jelenlegi nemzetközi trendek fényében is kissé anakronisztikusnak tűnik, különösen pedig a jövőt illetően mondható illuzórikusnak az Irinyi nevére keresztelt iparfejlesztési program. Meggyőződésem, hogy nem igazán gondolják komolyan a program gyakorlati megvalósítását, inkább csak annak igazolására szolgál, hogy papíron dokumentálják: a kormánynak igenis vannak iparfejlesztési elképzelései.

Függetlenül a megnevezett ágazatok fejlesztésének célszerűségétől, a program komolytalanságát leginkább a megvalósításához szándékolt mintegy évi 100 milliárd forintos támogatás magyarázza. Ez az összeg alig haladja meg az időszakban építeni szándékolt stadionok költségét, a teljes fejlesztési forrásokon belül aránya – beleértve az EU-forrásokat is – százalékban ki sem fejezhető. Ráadásul az Irinyi-tervben megjelölt fejlesztési területek lényegében az ipar egészét átfogják – autógyártás, beleértve az autóbusz-előállítást, a gépgyártást, az egészséggazdaságot, az élelmiszeripart, a zöldgazdaságot és az infokommunikációs szektort, külön kiemelve a védelmi ipar fejlesztését –, ami a támogatási összeghez képest enyhén szólva is totális iparfejlesztési törekvésnek tűnik. Különösebb magyarázatra vagy bizonyításra nem szorul, hogy komoly állami szerepvállalásra nincs szándék, ugyanakkor 2020-ig mintegy 500 milliárd forintos támogatás így is kidobott pénz, minden érdemi előrehaladás nélkül.

Bár elismerem, a támogatás címzettjei örömmel fogadják, és hozzájárulhat a nemzeti burzsoázia további megerősítéséhez. Úgy tűnik, a történelem ismétlődik, fél évszázada ugyanis sok vonatkozásban hasonló ágazatokra – buszgyártás, könnyűszerkezetes építés, alumíniumipar, gyógyszeripar stb. – fókuszáló iparfejlesztési programot hirdettek meg. Részben a már akkor is elavult megközelítés és a hibás fejlesztési célok, részben a fejlesztési források hiánya, szűkössége, de döntően a piacok és az elemi gazdaságossági szempontok teljes mellőzése miatt már rövid távon is súlyos kudarcot, a későbbiekben fejlesztési zsákutcát hozott.

A hazai és a nemzetközi tapasztalatok egyértelműen igazolják, hogy az ágazati típusú ipari fejlesztések – különösen szerény belső piaccal és tőkével rendelkező, közepesen fejlett országokban – a biztos kudarcot jelentik. A sikeres felzárkózást megvalósító országok példája inkább azt támasztja alá, hogy bármennyire kívánatos lenne bizonyos dinamikus ipari ágazatok meghonosítása, valódi előrehaladást a meghatározó jelentőségű emberi tényező fejlesztése hozhat. Tehát az ipar és ágazatai kiemelése helyett inkább a szélesebben értelmezett oktatás és a szorosan kapcsolódó egészségügy kiemelt fejlesztése volna kívánatos. A kiművelt emberfő és a nemzetközi munkamegosztásba való szerves beépülés semmi mással nem helyettesíthető.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.