BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Brexit

Történelmi csúcs, de meddig?

2016.07.28., csütörtök 05:00

Egy hónapja kiváló a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, a Brexit-szavazás utáni pánik csak pár napig tartott, majd a vevők felülkerekedése után a részvények többsége már magasabban van, mint az ominózus június 24-i nap előtt. Olyannyira így van ez, hogy az 500 legnagyobb amerikai céget tömörítő S&P 500 index soha nem volt még ilyen magas szinten. Kérdéses viszont, hogy meddig tart ez a menetelés.

Az utóbbi hetekben látott ralinak számos oka van, egyik kisebb, másik talán nagyobb súllyal esik latba. Mindenképpen meg kell említeni, hogy a kötvényhozamok továbbra is rekordalacsonyan vannak, példaként ott van a német 10 éves állampapír, ahol már a kölcsönadónak kell kamatot fizetnie, vagy éppen az a magyar 10 éves állampapír, amely megint 3 százalék alatti hozamot kínál csak. Ilyen környezetben nem csoda, hogy sokak számára a kockázatos eszközök, például a részvények jelentik az alternatívát.

A nagy külföldi alapkezelők az év elején már évtizedek óta nem látott mennyiségű készpénzen ültek, és folyamatosan emelkedett ez az arány az utóbbi években. Azt lehet tehát mondani, hogy nem csak a kötvényből kiszoruló pénzek landolhatnak így a részvénypiacon, hanem az alapoknál roskadásig tele lévő trezort is elkezdhették kiüríteni – erre legalábbis bőven van lehetőségük a portfóliómenedzsereknek. Ez szintén vevőket jelent a részvénypiacokon.

A most zajló gyorsjelentési szezon alapján egyébként erre lehet is némi okuk, mivel az amerikai cégek profitja a vártnál is erősebb. Nagy szárnyalásról persze nincs szó, viszont azt el lehet mondani, hogy a várt 4-5 százalék helyett egyelőre csak 1-1,5 százalékos visszaesés látható tavalyhoz képest, ez pedig azért nem az a fajta látványos összeomlás, amelyre már jó páran felhívták a figyelmet három hónappal ezelőtt. A gyorsjelentő cégek 80 százaléka pozitív meglepetést okozott, ami értelemszerűen javítja a befektetői hangulatot is.

Azt viszont látni kell, hogy az elmúlt egy hónapban közel 10 százalékot erősödött az amerikai tőzsde, a hosszú távú visszatekintő adatok alapján pedig ez egy teljes évnyi átlagos hozamnak felel meg. Bár az átlagtól jellemzően szinte minden év látványosan eltér, egy ilyen menetelés után már nem árt az óvatosság: a tapasztalatok alapján nem biztos, hogy a következő hónapokban is ehhez hasonló lesz a teljesítmény.

Alátámasztja ezt az is, hogy az utóbbi hetek látványos menetelése mintha megtorpanást mutatna. Egyre többször fordul elő, hogy csak enyhe emelkedésre képes a piac, vagy éppen kisebb visszaesés mutatkozik. A Brexit utáni napokban ez nem igazán volt jellemző, még többszázalékos emelkedések is voltak, így látszólag kezd kifogyni a lendület a raliból.
Meg kell említeni azt is, hogy a fejlett piacokon látható egyfajta kettősség. Miközben az amerikai tőzsdéken történelmi csúcsok láthatók, addig a német nagy cégeket tömörítő DAX index már 16 hónapja lefelé tart. Európa és Amerika együtt mozgása között azért létezik pozitív kapcsolat, így hosszú távon nehezen elképzelhető, hogy egy gyengélkedő európai tőzsde mellett az S&P 500 nap mint nap új csúcsra szárnyal majd.

A viharfelhők pedig azért teljesen most sem tűntek el, legfeljebb elvonultak kicsit. A Federal Reserve idei kamatemelése továbbra is reális lehetőség, ami erősen befolyásolhatja a hozamkörnyezetet. Az amerikai elnökválasztás kimenetele szintén bizonytalan, ráadásul Európában is lesznek még választások, ami a Brexit utáni helyzetben külön érdekes lehet. Kínáról pedig akkor még nem is beszéltünk, ahol továbbra sem tűnik megoldottnak a gazdaság lassulásával kapcsolatos kérdés.

Ezek alapján inkább úgy tűnik, hogy a mostani helyzetben kivételesen szerencsés a csillagok együttállása, ami az elmúlt egy hónapban aláfűtött a piacoknak. Ez viszont idővel elmúlhat, gyorsan jobban árazhatják ezeket a kockázatokat a befektetők. Úgy viszont nem biztos, hogy rövid távon is jól járnak azok, akik még most próbálnak utánanyúlni a részvényeknek és kihasználni a jó hangulatot.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.