BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemzetközi piacra tart az Opimus és a Konzum

Alaposan felbolygatta a tőzsdét, hogy Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért közös érdekeltségébe került az Opimus Group és a Konzum. A két tőzsdei társaság által érintett iparágakban itthon és a nemzetközi piacon is további terjeszkedést terveznek – nyilatkozta a Világgazdaságnak Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója
2017.03.06., hétfő 05:00

Már tavaly december óta sejthető volt, hogy valamiféle együttműködésre készülnek Mészáros Lőrinccel, hiszen egy hozzá köthető szakember megjelent a Hunguest Hotels igazgatóságában is. Mióta tervezték a most bejelentett közös tőzsdei fellépést?

– Mészáros Lőrinccel már több mint egy évtizede ismerjük egymást és vagyunk barátok, ennek ellenére most először fektetünk be közösen. Miután tavaly a Konzum csoport felvásárolta a Hunguest szállodaláncot, arra kért, vizsgáljuk meg, hogy illeszkednek-e az érdekeltségében lévő hotelek a Hunguest értékesítési rendszerébe, illetve vállalati struktúrájába, és ha igen, akkor üzemeltetnénk-e ezeket. Együttműködésünk első lépéseként a Balatonalmádiban lévő Bál Hotel and Resort már a lánc tagjaként működik, és egy általa régebb óta foglalkoztatott, kiváló szakembert is beválasztottunk az igazgatóságba.

Vegyük sorra a mostani tulajdonszerzéseket, mert nem egyszerű áttekinteni, pontosan hogyan alakultak, ki milyen cégekben és milyen arányokban vált tulajdonossá.

– Ennek éppen az ellenkezője igaz: a tulajdonosi szerkezet teljesen áttekinthető, mindenki saját néven vagy érdekeltségein keresztül szerzett az érintett cégekben különböző mértékű tulajdoni hányadot, és mivel az ügyletben tőzsdei cégek az érintettek, a folyamat mindenki számára nyomon követhető. Az Opimus Groupban Mészáros Lőrinc 16,9 százalékos részesedést szerzett, én pedig a Konzum Management Kft.-n keresztül a részvények 14 százalékát vásároltam meg. A Konzum Nyrt.-ben Mészáros Lőrinc 19,57 százalékos tulajdonrészre tett szert, míg a Konzum PE Magántőkealap 22,5, illetve nyilvános vételi eljárást követően további, legalább 22,5 százalékos részvénycsomagot fog vásárolni.

Ennek ellenére többen úgy értelmezték a pénteki tőzsdei bejelentést, hogy kivonul a Konzumból…

– Szó sincs róla, csak átrendeztem a saját portfóliómat. A Konzum Nyrt.-ben eddig magánszemélyként 32,93 százalékos részvénypakettem volt, ennek egy részét fogom a magántőkealapba transzferálni. A Konzum PE Magántőkealap tulajdonosi jogait gyakorló alapkezelőben többségi tulajdonnal rendelkezem, ezért az átrendezést követően a magántőkealap befolyása meghaladja majd a 33 százalékot, így a tőkepiacot szabályozó törvénynek megfelelően kötelező nyilvános vételi ajánlatot tennünk.

Mi a célja a közös befektetésnek? Mennyire szoros együttműködést terveznek?

– Azért állapodtunk meg ezzel a két tőzsdei társasággal kapcsolatban Mészáros Lőrinccel, mert igyekszünk egységesíteni bizonyos iparágakra vonatkozó befektetéseinket. Ez egy szoros és hosszú távra tervezett stratégiai partnerség, amely elsősorban a vállalatok által érintett területekre, azaz a turizmusra, az ipari, pénzügyi és tőkepiaci befektetésekre, az ingatlankezelésre és a médiára vonatkozik. Ezek olyan stratégiai iparágak, amelyekben további terjeszkedést és fejlesztéseket tervezünk a jövőben. Az Opimus Groupban és a Konzumban is jelentős a növekedési potenciál, a közösen tervezett befektetéseinkhez a vállalatok stabil platformot jelentenek. Jelentős munkát fordítunk arra is, hogy a két holdingcéget nemzetközivé tegyük, a befektetői kör szempontjából is.

Tehát a tőzsdei jelenléttel vonzóvá tennék a nemzetközi befektetők számára a vállalatokat?

– Igen, jelen pillanatban is tárgyalunk pénzügyi és szakmai befektetőkkel. A tőzsdei jelenlét ugyanis jelentősen javítja a külföldi intézményi befektetőkkel való tárgyalási pozíciónkat. Ma már semmilyen pénz nem mozog úgy a világban, hogy annak ne ismernénk az eredetét, s hogy mibe akarjuk befektetni, vagyis mindkét oldalt ismerni kell, pontosan fel kell térképezni. Ennek a nemzetközi szemléletnek megfelelően szeretnénk mi is működtetni az Opimust és a Konzum Nyrt.-t.

Vagyis a kisbefektetőknek nem kell attól tartaniuk, hogy kivezetik a cégeket a tőzsdéről?

– Egyáltalán nem. Hosszú távra tervezünk.

A két tőzsdei cég esetében

a részvényesek számíthatnak a további befektetések és fejlesztések következtében árfolyam-növekedésre, vagy lát esélyt osztalék kifizetésére?

– Az elsőre biztosan, de a kérdés összetett, és a piaci körülmények is befolyásolják. Az érdekeltségeinkben lévő befektetések és vállalatok jellemzően tőkeigényes iparágakban működnek, ezért a megtermelt profitot várhatóan visszaforgatjuk majd a társaságokba, növelve a saját tőkéjüket és így az értéküket is.

A szállodaláncot is kiterjesztenék az országhatárokon túlra?

– Nem csak a Hunguest vonatkozásában vannak ilyen jellegű elképzeléseink; a többi érdekeltségünkben is látunk nemzetközi terjeszkedési lehetőséget, elsősorban a Kárpát-medencében. A Konzum csoportnak ma is van olyan leányvállalata, amely az egyik legnagyobb cseh speciális mérnöki irodával közös cég, és az Opimus is rendelkezik olyan érdekeltséggel, amelynek árbevétele túlnyomó többségében németországi exporttevékenységből származik.

Nem tart attól, hogy politikai támadások célpontjává válik, mert az Orbán Viktor jó barátjaként számontartott Mészáros Lőrinccel kezdett közös befektetésekbe?

– Én ezzel a kérdéssel eddig sem foglalkoztam, és ez után sem szeretnék. Nem hiszem, hogy egy gazdasági racionalitáson alapuló döntést, amelyet természetesen befolyásolt az évtizedes baráti kapcsolatunk is Mészáros Lőrinccel, politikai felhangoknak kellene kísérniük.

(A Világgazdaság tulajdonosa az Opimus Nyrt. leányvállalata.)

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.